Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Η συνεχόμενη αύξηση του Libor ίσως προμηνύει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση

Business Insider: Η συνεχόμενη αύξηση του Libor ίσως προμηνύει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση
Tο Libor έχει σκαρφαλώσει μέσα στο 2016, εν μέσω αβεβαιότητας για το Brexit, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009
Το ολοένα αυξανόμενο Libor ίσως αποτελεί τον οιωνό για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το Business Insider.
Αρχικά, να εξηγηθεί πως το (3μηνιαίο) Libor είναι το διατραπεζικό επιτόκιο στο οποίο δανείζουν οι βρετανικές τράπεζες η μία στην άλλη.
Όταν υπάρχει μία απότομη και συνεχόμενη αύξηση του Libor, όπως έγινε τη διετία 2008 – 2009 όταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε, σηματοδοτεί μία «επικίνδυνη» και ασταθή οικονομικά περίοδο.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το Libor έχει σκαρφαλώσει μέσα στο 2016, εν μέσω αβεβαιότητας για το Brexit, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, κρούοντας εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου.

3 month libor

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα το Business Insider, υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές στην αγορά, όπως αυτή του ανώτερου οικονομολόγου της BNP Paribas, Bricklin Dwyer, ο οποίος ναι μεν επισημαίνει την σημαντικότητα που έχει η αύξηση του Libor, ωστόσο αποκλείει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι τότε τιμές του επιτοκίου (κοντά στο 5%) με τις σημερινές ήταν συντριπτικά υψηλότερες (κοντά στο 0,75%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης