Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Σβήνουν οι ελπίδες για «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ

tags :
MarketWatch: Σβήνουν οι ελπίδες για «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία δεν εξετάζει σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία εβδομάδα επικράτησε ενθουσιασμός στις τάξεις των επενδυτών, με αφορμή ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι τέτοιο σενάριο είναι βέβαιο ότι δε θα συμβεί.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αναλυτής Adam Longson, μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των μελών του Οργανισμού παραμένει «εξαιρετικά απίθανη», καθώς τα μέλη ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το μερίδιο που θα κατέχουν στην αγορά.
«Η αγορά φέρεται στον ΟΠΕΚ ως τον κεντρικό τραπεζίτη του πετρελαίου, όπου με μία απλή κίνηση μπορεί να αλλάξει τις τάσεις και τις κατευθύνσεις», υπογραμμίζουν οι αναλυτές, τονίζοντας παράλληλα τον αντίκτυπο που έχουν επιφέρει στην αγορά οι δηλώσεις ορισμένων μελών του Οργανισμού τις προηγούμενες ημέρες.
Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το πετρέλαιο σημείωσε ένα μίνι ράλι, μετά την ανακοίνωση ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα έχουν ανεπίσημη συνάντηση το Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του Ενεργειακού Φόρουμ στην Αλγερία.
Παράλληλα, η εν λόγω φημολογία ενισχύθηκε και από τα σχόλια από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, ότι το «βασίλειο» θα κάνει ότι μπορεί για να ισορροπήσει ξανά την αγορά, σε συνεργασία με τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η αγορά εξέλαβε λανθασμένα τις δηλώσεις από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας έναν στιγμιαία ενθουσιασμό, χωρίς διάρκεια.
«Πρόκειται για τις ίδιες δηλώσεις που κάνει εδώ και καιρό το βασίλειο, κατά τις οποίες ούτε αναγνωρίζει πραγματικά την ανάγκη για να υπάρξει κάποια δράση, ούτε δεσμεύεται πλήρως για συμμετοχή σε κοινή επίλυση του προβλήματος», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
«Είναι απίθανο το Ριάντ να συμμετάσχει σοβαρά σε συζητήσει για πάγωμα, καθώς οι αξιωματούχοι του θεωρούν ότι η πολιτική που αφορά το μερίδιο της αγοράς μπορεί να προχωράει αργά, ωστόσο κρίνεται μέχρι στιγμής επιτυχημένη», πρόσθεσαν.
Να σημειώσουμε ότι μία παρόμοια πρόταση είχε «πέσει» στο τραπέζι και τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο δεν υπήρξε υλοποίησή τους, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού που έφερε στη Μέση Ανατολή η επιστροφή του Ιράν στην ενεργειακή αγορά, μετά την άρση των κυρώσεων από τη Δύση τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούνε ότι ακόμα και αν επιτευχθεί κάποια συμφωνία, δε θα επιφέρει μεγάλη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, λόγω της τεράστιας υπερπροσφοράς παγκοσμίως, αλλά και λόγω της μειωμένης ζήτησης.
«Με περισσότερο από έναν μήνα να απομένει για το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ στην Αλγερία, μπορεί οι αγορές σταδιακά να χάσουν το ενδιαφέρον τους αναφορικά με την πρόγνωση μίας συμφωνίας, ωστόσο όσο πλησιάζει η συνάντηση, δε θα αποτελεί έκπληξη μία ενδεχόμενη κινητικότητα στις αγορές», καταλήγουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης