Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Η πετρελαϊκή κρίση έφερε συρρίκνωση για την οικονομία του Μεξικού, ύστερα από 3 χρόνια

CNN Money: Η πετρελαϊκή κρίση έφερε συρρίκνωση για την οικονομία του Μεξικού, ύστερα από 3 χρόνια
Με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές βρίσκεται η χώρα της κεντρικής Αμερικής 
Στροφή προς το… χειρότερο έκανε η οικονομία του Μεξικού, η οποία συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο του 2016 για πρώτη φορά από το 2013.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το CNN Money, μπορεί η συρρίκνωση της μεξικανικής οικονομίας κατά 0,2% να είναι οριακή, εντούτοις η όποια συρρίκνωση αποτελεί σοκ για τη χώρα, που για τους αναλυτές είναι μια επιτυχία σε μια περιοχή αποτυχιών.
Το Μεξικό ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα, μπροστά στα οικονομικά δεινά της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Βενεζουέλας.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε επιβράδυνση τη χώρα, η οικονομία της οποίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγωγή του «μαύρου χρυσού».
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με το CNN Money, πως ο πετρελαϊκός κλάδος της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 3% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2015.
Πάντως, σε σύγκριση με τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, το Μεξικό στέκεται ακόμα στα πόδια του, τονίζουν οι αναλυτές.
Μάλιστα, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,5%.
Ο αναλυτής της Capital Economics, Edward Glossopn, προβλέπει πως η χώρα θα συνεχίσει να αντιδρά καλύτερα στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών στις ΗΠΑ, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump να έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο μάλιστα θέλει να χρηματοδοτηθεί από το ίδιο το Μεξικό.
Την επιθυμία αυτή του Trump δεν έχουν καμία πρόθεση να ικανοποιήσουν οι Μεξικανοί, όπως άλλωστε είναι φυσικό.
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν εκλογή του Trump θα προκαλέσει αναταραχές στις διμερείς εμπορικές ροές, με επιπτώσεις και για τις δύο χώρες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης