Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Λιτότητα και στην Τυνησία – Σε απολύσεις και φόρους θα καταφύγει η νέα κυβέρνηση αν δεν αλλάξει η κατάσταση

Reuters: Λιτότητα και στην Τυνησία – Σε απολύσεις και φόρους θα καταφύγει η νέα κυβέρνηση αν δεν αλλάξει η κατάσταση
Η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,5% το 2016, αρκετά κάτω από τον επίσημο στόχο του 2,5%
Η νέα κυβέρνηση της Τυνησίας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης αργά το βράδυ της Παρασκευής 26/8, μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Youssef Chahed ότι ένα πρόγραμμα λιτότητας με χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και νέους φόρους είναι αναπόφευκτο, αν η χώρα δεν ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες της, μεταδίδει το Reuters.
H κυβέρνηση έλαβε την υποστήριξη 167 βουλευτών από τους 217 συνολικά.
Η βορειοαφρικανική χώρα έχει να αντιμετωπίσει τα χαμηλότερα έσοδα από τον τουρισμό μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος σε ξένους τουρίστες το 2015, που έπληξαν μία από τις βιομηχανίες – κλειδιά της.
Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις έχουν επιφέρει επίσης πλήγμα στην παραγωγή φώσφορου της χώρας.
Ο Chahed έχει υποσχεθεί ότι η νέα κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η Τυνησία δέχεται πιέσεις από διεθνείς δανειστές για μεταρρυθμίσεις και για μείωση των δημόσιων δαπανών.
Οι βουλευτές κλήθηκαν να αποφασίσουν την Παρασκευή 26/8 αν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που είναι ένας συνασπισμός κοσμικών, ισλαμικών, αριστερών και ανεξάρτητων κομμάτων και των συμμάχων τους συνδικαλιστών, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να κάνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει και το 2017, θα χρειαστούμε μία πολιτική λιτότητας και θα απολύσουμε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, βάζοντας και νέους φόρους» είπε ο Chahed στους βουλευτές πριν την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Chahed, σύμμαχος του προέδρου Beji Caid Essebsi υποσχέθηκε μία σκληρή γραμμή στην οικονομία.
Αλλά οι επικριτές του αμφισβητούν αν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο του εργατικού συνδικάτου της αντιπολίτευσης, τις απεργίες, αλλά και τις εσωτερικές διαμάχες στο κόμμα του που στο παρελθόν κατηγορούσε για τη λιτότητα τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,5% το 2016, έναντι του επίσημου στόχου για 2,5%.
Ο Chahed είπε ότι η παραγωγή του φωσφόρου, που αποφέρει πολλά έσοδα, έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 60%, ενώ η μισθοδοσία στον δημόσιο τομέα έχει διπλασιαστεί από τα 6,7 δισ. δηνάρια το 2010 στα 13,4 δισ. δηνάρια το 2016.
Ο Chahed που στα 41 χρόνια του έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Τυνησίας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα είναι σκληρή με τις παράνομες απεργίες.
«Δεν θα επιτρέψουμε τη διακοπή της παραγωγής σε κανένα εργοστάσιο και θα είμαστε αυστηροί στη διαχείριση των παράνομων απεργιών».
Παράλληλα δεσμεύτηκε να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι διεθνείς δανειστές, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Στο 13,5% του ΑΕΠ, η μισθοδοσία του δημόσιου τομέα της Τυνησίας είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Αλλά τα συνδικάτα και άλλες οργανώσεις αντιστέκονται σε προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την εισαγωγή νέων φόρων.
Οι πληρωμές δημόσιου χρέους εκτιμώνται στα 3 δισ. δολάρια για την επόμενη χρονιά και το κράτος θα έρθει σε δύσκολη θέση έχοντας να πληρώσει 450 εκ. δολάρια το μήνα στους υπαλλήλους του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης