Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέουν οι επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο - Έως και -25% η πτώση το 2015

Καταρρέουν οι επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο - Έως και -25% η πτώση το 2015
Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι περιορισμένες δαπάνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα περίοδο αστάθειας για τις τιμές του πετρελαίου
Σημαντική υποχώρηση στις παγκόσμιες επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2015 ανακοίνωσε σήμερα (14/9) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), με τις ενεργειακές δαπάνες να βιώνουν τη μεγαλύτερη περίοδο λιτότητας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Συγκεκριμένα, κατά το 2015, οι επενδύσεις σε πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά -25%, στα 583 δισ. δολ. με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το τρέχον έτος να δείχνουν μία περεταίρω πτώση της τάξεως του -24%, στα 450 δισ. δολ.
«Είναι πολύ πιθανό οι επενδύσεις να μειωθούν κι άλλο το 2017», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Fatih Birol, τονίζοντας ότι στην ιστορία των ενεργειακών επενδύσεων, ουδέποτε είχε καταγραφεί πτώση για τρία συναπτά έτη.
Παράλληλα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι περιορισμένες δαπάνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα περίοδο αστάθειας για τις τιμές του πετρελαίου, με ορισμένους αναλυτές ωστόσο να δηλώνουν ότι οι χαμηλότερες επενδύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο μέλλον σε μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση σε ραγδαία αύξηση των τιμών.
«Αυτή η τεράστια πρώτη δεν αποτελεί καλά νέα για τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου», υπογράμμισε ο Birol.
Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής, η πιο ζημιωμένη χώρα από την παρούσα κατάσταση είναι οι ΗΠΑ, με τις επενδύσεις στη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου να έχουν μειωθεί κατά -52%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης