Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγγύτερα σε νέα συμφωνία με την Ε.Ε. για πρόσβαση της Ελβετίας στην ενιαία αγορά

Εγγύτερα σε νέα συμφωνία με την Ε.Ε. για πρόσβαση της Ελβετίας στην ενιαία αγορά
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν, ότι αν συμβιβαστούν σε μεγάλο βαθμό με τις απαιτήσεις των Ελβετών, αυτό θα προκαλέσει αυτομάτως και την κλιμάκωση των απαιτήσεων των Βρετανών κατά τις διαπραγματεύσεις τους με την Ε.Ε. αναφορικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit)
Η Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 εγγύτερα στην ολοκλήρωση μιας νέας διμερούς τους συμφωνίας που θα καθορίζει αυστηρότερους όρους μετανάστευσης προς την Ελβετία, δίχως να διαταράσσει την ελεύθερη πρόσβαση της χώρας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν στη διατήρηση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων από την Ε.Ε. προς την Ελβετία, ως προϋπόθεση συνέχισης της συμμετοχής της ουδέτερης Ελβετίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στη βάση διμερών συμφωνιών.
Η συμφωνία κινδυνεύει από το αποτέλεσμα ενός ελβετικού δημοψηφίσματος το 2014, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να τεθούν όρια στη μετανάστευση και μάλιστα ένας αντίστοιχος ελβετικός νόμος πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker μετά από συνάντησή του με τον Ελβετό πρόεδρο, Johann Schneider-Ammann, δεν θα είχε αντίρρηση να συμφωνήσει στη συμβιβαστική πρόταση που προτείνει η ελβετική πλευρά για προτεραιότητα Ελβετών στις προσλήψεις στην Ελβετία, αρκεί να ισχύσει σε αμοιβαία βάση με την Ε.Ε..
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες ανησυχούν, ότι αν συμβιβαστούν σε μεγάλο βαθμό με τις απαιτήσεις των Ελβετών, αυτό θα προκαλέσει αυτομάτως και την κλιμάκωση των απαιτήσεων των Βρετανών κατά τις διαπραγματεύσεις τους με την Ε.Ε. αναφορικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit).
Juncker και Schneider-Ammann συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου τον ερχόμενο μήνα, για να συνεχίσουν τις διμερείς τους διαπραγματεύσεις σε εποικοδομητικό κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης