Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στο πετρέλαιο λόγω αβέβαιης συμμετοχής Ρωσίας στη μείωση OPEC - Στα 52,45 δολ. το Brent

Πτώση στο πετρέλαιο λόγω αβέβαιης συμμετοχής Ρωσίας στη μείωση OPEC - Στα 52,45 δολ. το Brent
Από την αρχή του 2016, η τιμή του Brent έχει κερδίσει το 18,11% της αξίας της, ενώ η τιμή του WTI καταγράφει αντίστοιχη άνοδο 17,14%
Πτώση μεγαλύτερη του 1% κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά στα ανάμεικτα μηνύματα που στέλνει η Ρωσία απέναντι στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη μείωση παραγωγής του ισχυρού πετρελαϊκού καρτέλ OPEC.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), δεν είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα (στο Αλγέρι) κατ' αρχήν μείωση παραγωγής των μελών του OPEC μετά τον Νοέμβριο του 2016, στην οποία η Ρωσία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να διερευνήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής της Ρωσίας στη μείωση παραγωγής πετρελαίου, σε προσεχείς συναντήσεις τους.
Όμως, όπως κατέδειξαν οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Rosneft, Igor Sechin, ότι η εταιρεία του δεν πρόκειται να «παγώσει» ή να μειώσει την παραγωγή της, η ουσιαστική συμμετοχή της Ρωσίας στην πρωτοβουλία τεχνητής αύξησης των τιμών ενέργειας διεθνώς από τον OPEC δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε εύκολη, ούτε δεδομένη.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του OPEC, Mohammed Barkindo, έξι μήνες αναμένεται να διαρκέσει σε πρώτη φάση η μείωση της παραγωγής πετρελαίου που συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι χώρες-μέλη του καρτέλ.
Πτώση 1,30% ή 69 σεντς κατέγραψε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Δεκεμβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων UK ICE Futures Europe του Λονδίνου, για να περιοριστεί σε 52,45 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, έχοντας διακυμανθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 52,12 και 53,32 δολαρίων.
Σε 1,05% ή 54 σεντς διαμορφώθηκε η υποχώρηση της τιμής του future Νοεμβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, για να κατέλθει σε 50,81 δολάρια ανά βαρέλι, με χαμηλότερη τιμή ημέρας τα 50,39 δολάρια.
Από την αρχή του 2016, η τιμή του Brent έχει κερδίσει το 18,11% της αξίας της, ενώ η τιμή του WTI καταγράφει αντίστοιχη άνοδο 17,14%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης