Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μια πιθανή συμφωνία του ΟΠΕΚ μπορεί να επιφέρει νέα κρίση στην αγορά πετρελαίου

Reuters: Μια πιθανή συμφωνία του ΟΠΕΚ μπορεί να επιφέρει νέα κρίση στην αγορά πετρελαίου
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BP, η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να κυμαίνεται μεταξύ 55-70 δολ. έως το τέλος της δεκαετίας
Τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και άλλοι μεγάλοι παραγωγού πετρελαίου εργάζονται προς την επίτευξη συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής, τα στελέχη της αγοράς ανησυχούν ότι η απότομη μείωση των επενδύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει μια άλλη κρίση: την έλλειψη στον εφοδιασμό, σύμφωνα με το Reuters.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε πρόσφατα ότι projects αξίας άνω του 1 τρισ. δολ. έχουν ακυρωθεί ή καθυστερήσει, αφού οι εταιρείες περιόρισαν τους προϋπολογισμούς τους καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα 50 δολ. ανά βαρέλι από τα μέσα του 2014.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, οι πετρελαιοπηγές θα χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, μια απόφαση που ελήφθη το 2016, σημαίνει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα αρχίσει περίπου το 2020.
Τη στιγμή, που ο ΟΠΕΚ αναλαμβάνει το ρόλο του ως «κεντρική τράπεζα» του πετρελαίου, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, Patrick Pouyanne, ενθάρρυνε τον κλάδο να αρχίσει ξανά τις επενδύσεις.
«Μέχρι το 2020 θα έχουμε έλλειψη στις προμήθειες» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνεδρίου, τονίζοντας ότι η μεταβλητότητα είναι μεγάλη.
Τις ανησυχίες τους επανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bob Dudley.
«Μεγάλα projects αξίας 1 τρισ. δολ. έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί σε όλον τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τις προμήθειες αρχής γενομένης από το 2018.
Ωστόσο, ο Dudley αναμένει ότι η προσφορά και η ζήτηση θα είναι σχετικά ισορροπημένη μέχρι το τέλος της δεκαετίας λόγω των νέων κοιτασμάτων που αναμένονται για τα επόμενα χρόνια αλλά και την αφθονία του αμερικανικού σχιστόλιθου, που μπορεί να εξαχθεί μέσα σε λίγους μήνες.
Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στο εύρος των 55 - 70 δολ. το βαρέλι έως το τέλος της δεκαετίας, πολύ κάτω από τα 114 δολ. που ήταν στα μέσα του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης