Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Νέα κατηγορία τραπεζικών ομολόγων μεσαίας προτεραιότητας εξόφλησης δημιουργεί η Κομισιόν

Reuters: Νέα κατηγορία τραπεζικών ομολόγων μεσαίας προτεραιότητας εξόφλησης δημιουργεί η Κομισιόν
Τα ομόλογα αυτά θα είναι «μη προνομιούχα», δηλαδή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν μέρει ή ολόκληρα για τη διάσωση της εκδότριας τράπεζας σε περίπτωση κρίσης σε αυτήν (bail-in), αλλά μόνο σε περίπτωση λύσης και εκκαθάρισης της τράπεζας
Τη δημιουργία μιας ολότελα καινούργιας κατηγορίας (κλάσης) ομολογιακών δανείων που θα μπορούν να εκδίδουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για τη δημιουργία κεφαλαιακών «ανακρουστήρων» σε περιπτώσεις χρηματο-οικονομικής κρίσης, σχεδιάζουν να θεσμοθετήσουν οι Βρυξέλλες.
Τα ομόλογα αυτά θα είναι «μη προνομιούχα», δηλαδή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν μέρει ή ολόκληρα για τη διάσωση της εκδότριας τράπεζας σε περίπτωση κρίσης σε αυτήν (bail-in), αλλά μόνο σε περίπτωση λύσης και εκκαθάρισης της τράπεζας.
Επίσης, η νέα κλάση χρέους έχει σκοπό να καταστήσει ενιαίες στην επικράτεια της Ε.Ε. τις κατηγορίες υποχρεώσεων των τραπεζών που θα υπόκεινται σε δυνητικό bail-in.
Την ενδιαφέρουσα αυτή εξέλιξη μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, επικαλούμενο γνώση εγγράφου της Κομισιόν στο οποίο περιγράφεται η νέα κλάση ομολόγων που προτείνεται να δημιουργηθεί στην Ε.Ε., ως μέρος μιας ευρύτερης νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την αναμόρφωση των κανόνων εποπτικών κεφαλαίων για τις τράπεζες στην Ευρώπη.
Στη νέα κλάση ομολόγων (χρέους) τραπεζών θα μπορούν να ανήκουν μόνον τίτλοι διάρκειας ενός έτους που δεν θα αποτελούν χρηματο-οικονομικά παράγωγα.
Οι εκδότριες τράπεζες αυτών θα πρέπει να διευκρινίζουν σε ξεχωριστά συμβόλαια προς τους επενδυτές ποιά θα είναι η προτεραιότητα εξόφλησης των τίτλων, οπωσδήποτε κατώτερη εξασφαλισμένων υποχρεώσεων όπως οι εγγυημένες καταθέσεις, τα παράγωγα ή οι φορολογικές υποχρεώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της Κομισιόν θα ισχύσει μόνο για τίτλους που θα εκδοθούν μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων από τον Ιούλιο του 2017, αν αυτοί λάβουν την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης