Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Οι 2 μεγάλες δυνάμεις της αγοράς που μπορούν να βλάψουν τα σχέδια του Trump

CNN Money: Οι 2 μεγάλες δυνάμεις της αγοράς που μπορούν να βλάψουν τα σχέδια του Trump
Το δολάριο και το κόστος δανεισμού μπορούν να «αναβάλουν» τα σχέδια του Trump 
Από τις εκλογές και μετά το δολάριο γίνεται όλο και πιο ισχυρότερο ενώ το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί δραματικά.
Σύμφωνα με το CNN Money και οι δύο αυτές δυνάμεις θα μπορούσαν να ρίξουν κρύο νερό στην οικονομική ανάκαμψη που έχει υποσχεθεί ο Donald Trump και οδηγήσει τον Dow Jones στα ιστορικό υψηλό.
Όπως αναφέρεται ο Trump έχει υποσχεθεί να αυξήσει τις θέσεις της εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, τις κρατικές δαπάνες και η οικονομία να αναπτυχθεί κατά 4% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, το κόστος δανεισμού έχει ενισχυθεί για όλους τους Αμερικανούς και κυρίως για όσου θέλουν να αγοράσουν σπίτια και αυτοκίνητα.
Την ίδια στιγμή, το 10ετές αμερικανικό ομόλογα έχει εκτιναχθεί στο 2,35% από 1,8% πριν τις εκλογές.
Επίσης, η αξία του δολαρίου κατέγραψε πρόσφατα υψηλό 13 ετών, ενισχυμένο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κατά 4% σε σχέση με τα πιο δημοφιλή νομίσματα του κόσμου.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ένα ισχυρό δολάριο θα είναι πρόκληση για τους κατασκευαστές των ΗΠΑ, διότι καθιστά τις εξαγωγές της Αμερικής, όπως τα αυτοκίνητα, πιο ακριβά και λιγότερο ελκυστικά για τους ξένους αγοραστές.
«Η ισχυροποίηση του δολαρίου θα πλήξει τους κατασκευαστές των ΗΠΑ», λέει ο Christopher Rogers, αναλυτής της Panjiva, μια εταιρεία που παρακολουθεί τα στοιχεία του παγκόσμιου εμπορίου.
Ένας λόγος που τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί είναι επειδή οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα σχέδια του Trump για υψηλές δαπάνες υποδομών θα ενισχύσουν το ίδιο υψηλό αμερικανικό χρέος.
Η Αμερική δεν μπορεί να αντέξει όλες αυτές τις δαπάνες, λέει ο David Kelly της JP Morgan.
Το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής προβλέπει ότι τα σχέδια του Trump θα ωθήσουν το αμερικανικό χρέος στο 143% του ΑΕΠ έως το 2026 σε σύγκριση με το 104% που είναι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης