Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Europol προειδοποιεί για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη

tags :
Reuters: Η Europol προειδοποιεί για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη
Μέχρι τώρα οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως όπλο, αυτό φαίνεται οτι αλλάζει
Προειδοποίηση προς της ΕΕ εξέδωσε η Europol με έκθεσή της στην οποία αναφέρει ότι «το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει νέες επιθέσεις στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου της Europol για τη τρομοκρατία στην Ευρώπη Gilles de Kerchove στο Reuters, είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πόσους μαχητές του ISIS βρίσκονται στην Ευρώπη και προετοιμάζουν τη δράση τους λέγοντας ότι «οι επόμενες ενέργειες του ISIS εναντίον της Ευρώπης μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, κυβερνοεπιθέσεις, ή ακόμη και τη χρήση χημικών όπλων».
Όπως υπογραμμίζει «περίπου 2.500 πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ πιθανόν συνεχίζουν να πολεμούν στη Μέση Ανατολή.
Αλλά καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ήττας στη Μοσούλη, στο Χαλέπι και αλλού, η Ευρώπη πρέπει να τους παρακολουθεί εάν θέλει να περιορίσει τη δράση μιας διασποράς εκπαιδευμένων κι εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών, σαν κι αυτή που ακολούθησε την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989».
«Πρέπει να προετοιμαστούμε, διότι κάποιοι από αυτούς θα έρθουν στην Ευρώπη.
Μπορεί να προσπαθήσουν να ξαναγυρίσουν εδώ και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το σφάλμα που είχαμε διαπράξει στα τέλη της δεκαετίας του '80 όταν οι Ρώσοι έφυγαν από το Αφγανιστάν κι αφήσαμε τους μουτζαχεντίν στην τύχη τους» τόνισε ο Gilles de Kerchove.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά πολεμιστών, μπορεί να επιλέξουν να μείνουν στη Μέση Ανατολή.
Αλλοι μπορεί να μετακινηθούν, με την Λιβύη, όπου η κατάσταση είναι χαοτική, ήδη να προβάλλει σαν μια πιθανή νέα βάση για τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές.
Το κίνημα αυτό αναμένεται να συνεχίσει να στρατολογεί νέα μέλη μέσω του Διαδικτύου.
«Το υλικό χαλιφάτο καταρρέει, αλλά έχουμε ακόμη το εικονικό χαλιφάτο, που επιτρέπει στην οργάνωση να διευθύνει επιθέσεις», ανέφερε ο Gilles de Kerchove.

Aπειλές για χρήση χημικών και κυβερνοεπιθέσεις   

Το δυσκολότερο σήμερα, επισήμανε ο Gilles de Kerchove, είναι να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αποτελούν τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης και της προσχώρησης πολλών σε τζιχαντιστικές ομάδες, είτε πρόκειται για αποκλεισμένους ανθρώπους στην Ευρώπη είτε για εξοργισμένους σουνίτες στο Ιράκ και στη Συρία.
«Ο τρόπος που εξελίσσεται η μάχη στο Χαλέπι θα έχει συνέπειες», είπε.
«Ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν απαντήσεις τα ζητήματα για οποία διαμαρτύρεται ο σουνιτικός πληθυσμός στο Ιράκ και στη Συρία θα έχει συνέπειες».
Εντός της Ευρώπης, συμπλήρωσε, «τα πάμε αρκετά καλύτερα».
Στην έκθεσή της, η Europol επισήμανε ότι στο άμεσο μέλλον υπάρχει κίνδυνος να γίνουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν διαπραχθεί ήδη:
Aπό ομάδες που θα χρησιμοποιούν αυτόματα τουφέκια εφόδου και θα έχουν ζωστεί με εκρηκτικά, ή πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσουν μαχαίρια ή αυτοκίνητα σαν όπλα.
Κατά την ίδια υπηρεσία, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να παρεισφρήσει σε κοινότητες σύρων προσφύγων στην Ευρώπη και να εντείνει ή να εκμεταλλευτεί την εχθρότητα έναντι των μεταναστών σε χώρες όπως είναι η Γερμανία.
Κατά τον Kerchove, υπάρχει ο κίνδυνος τα μέλη του ISIS να μεταφέρουν τακτικές όπως η χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες, κάτι που κάνουν πολύ συχνά στη Συρία και στο Ιράκ, στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται επίσης να αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες μεθόδους δράσης τα επόμενα χρόνια, από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι τη χρήση βιολογικών όπλων.
«Μέχρι τώρα οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως όπλο, για να διαπράξουν μια κυβερνοεπίθεση», είπε, αναφερόμενος στον κίνδυνο να υπάρξει κάποια απόπειρα να διαταραχθεί η λειτουργία πυρηνικών σταθμών, φραγμάτων, δικτύων ηλεκτροδότησης ή ακόμη και των συστημάτων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Η ΕΕ, είπε, «εργάζεται εντατικά» για να αντιμετωπίσει χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και ακόμη και πυρηνικές απειλές, πάντως πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποιον «έντονο κίνδυνο» παρά τα στοιχεία πως οι τζιχαντιστές πειραματίζονται με βιολογικά και χημικά όπλα στο Ιράκ και στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->