Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: «Οδηγός απαισιοδοξίας» για το 2017 - Τα δυσοίωνα σενάρια για Ελλάδα, Ε.Ε και ΗΠΑ

tags :
Bloomberg: «Οδηγός απαισιοδοξίας» για το 2017 - Τα δυσοίωνα σενάρια για Ελλάδα, Ε.Ε και ΗΠΑ
Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή ανησυχίας, όσον αφορά τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας
Τις δυσοίωνες προβλέψεις του για το 2017 παρουσίασε το Bloomberg, με την εξωτερική πολιτική του Trump και τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, να αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές, ενώ από τη λίστα δεν λείπει και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή ανησυχίας, όσον αφορά τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.
Και αυτό στην περίπτωση που παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, συνεχιστεί η επιδείνωση της οικονομίας.
Ακολουθούν Πολωνία, Βρετανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία και λιγότερο Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιρλανδία.
Εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη το 2017, το σενάριο του Bloomberg προβλέπει νίκη της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και αποχώρηση από την Ε.Ε. καθώς ενισχύεται η τάση του λαϊκισμού. 
Επίσης τα δυσοίωνα σενάρια προβλέπουν νίκη του λαϊκιστή Bebe Grillo του κινήματος «Πέντε Αστέρων» στην Ιταλία και ήττα της Angela Merkel στη Γερμανία, στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. 
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Birgir Haraldsson, συνιδρυτής της Nightberg, «το πολιτικό ρίσκο δεν αποτελεί «προνόμιο» των αναδυόμενων αγορών, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια του 2016.
Η τάση δείχνει ενίσχυση του volatility το 2017, καθώς η ευρωπαϊκή ατζέντα είναι γεμάτη».



ΗΠΑ

Όσον αφορά την αβεβαιότητα για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εντείνεται όπως προκύπτει από την έρευνα του Bloomberg.
Το 38% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Trump αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το χειρότερο σενάριο προβλέπει αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, εξέλιξη η οποία ια προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και διακυβέρνηση Trump, οι μεγαλύτερες απειλές για το 2017


(Πρώτη Ενημέρωση: 12:28, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης