Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cramer: Η Wall Street αδιαφορεί για τα προβλήματα της Monte dei Paschi και υπάρχει λόγος

Cramer: Η Wall Street αδιαφορεί για τα προβλήματα της Monte dei Paschi και υπάρχει λόγος
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Monte dei Paschi «τράπεζα ζόμπι», σημειώνοντας ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία των τραπεζών εδώ και πολλά χρόνια
Η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, η Banca Monte dei Paschi di Siena, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ωστόσο η Wall Street απλώς αδιαφορεί.
Και μπορεί η Monte dei Paschi να είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, με 169 δισ. ευρώ σε στοιχεία ενεργητικού και χρέος μεγαλύτερο των 45 δισ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με τον Jim Cramer, αναλυτή και παρουσιαστή της διάσημης εκπομπής “Mad Money”, κανείς στη Wall Street δε νοιάζεται, καθώς τα ποσά αυτά είναι απλώς… στραγάλια.
«Οι τράπεζές μας είναι τόσο μεγάλες, με τόσα πολλά κεφάλαια, που οι αριθμοί που ακούγονται για τον ασθενή χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης, όσο μεγάλοι και αν είναι, είναι απλώς σταγόνα στον ωκεανό, με τα αμερικανικά δεδομένα», ανέφερε σχετικά ο Cramer.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Monte dei Paschi «τράπεζα ζόμπι», σημειώνοντας ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία των τραπεζών εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως αναφέρει το CNBC, η ιταλική τράπεζα έχει 50 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποσό που αντιστοιχεί σε 38% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου της.
«Σε αυτή τη χώρα [ΗΠΑ], αυτοί οι αριθμοί θα είχαν οδηγήσει σε κατάσχεση χρόνια νωρίτερα, ακόμα και από τους πλέον χαζούς ρυθμιστές», σημείωσε ο Cramer.
«Να πάρει, ακόμα και μια τράπεζα με 3,8% NPLs είναι αρκετά αφερέγγυα. Αλλά 38%; Σας παρακαλώ!! Αυτή η τράπεζα είναι μια «νεκρή πάπια» ήδη από το 2010, όταν πρωτοκαταλάβαμε το μέγεθος της κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.
Προχώρησε, δε, στην εικασία ότι η Wall Street αδιαφορεί, διότι η Ιταλία έχει «ξεγραφτεί» ως μια ασήμαντη χώρα στην Ευρώπη.
Αν και είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο, η όλα κατάσταση είναι απλώς βαρετή, προσέθεσε μάλιστα.
Σε άλλο σημείο, ο Cramer υποστήριξε πως «όπως έχει αποδειχτεί, η ανάκαμψη δε μπορεί να ξεκινήσει, αν δεν αντιμετωπιστούν πραγματικά τα προβλήματα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι το μη λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημά της.
Σε κάθε περίπτωση, ο Cramer εκτιμά πως μια κρατικοποίηση της Monte dei Paschi θα είναι θετική εξέλιξη για την Ιταλία, αλλά όχι για τους ιδιώτες στους οποίους η τράπεζα χρωστά.
Αυτοί θα επιθυμούσαν την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκά Ένωση και αυτό μπορεί, επίσης, να είναι κάτι θετικό.
Η Γερμανία είναι η πλουσιότερη χώρα και αυτή με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν έχει φανεί να πρόθυμη να βοηθήσει τους Ευρωπαίους του Νότου.
Η αναζωπύρωση του ιταλικού εθνικισμού ίσως την αναγκάσει να ξοδέψει κάποια χρήματα, κάτι που θα επιτρέψει και στην υπόλοιπη Ευρώπη να ενισχυθεί.
Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Monte dei Paschi, η Deutsche Bank και η Credit Suisse, δε μοιάζουν αρκετά μεγάλες για να πληγώσουν τις ΗΠΑ πλέον.
«Αυτό συμβαίνει ότι οι υπεύθυνες ρυθμιστικές αρχές απαιτούν καλύτερους ισολογισμούς, κάτι που στις ΗΠΑ έγινε πολύ καιρό πριν και στην Ιταλία αρχίζει να συμβαίνει τώρα», κατέληξε ο Cramer, ο οποίος, βέβαια, έχει πέσει έξω στο παρελθόν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Bear Stearns.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης