Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Η Ευρώπη είναι ίσως ο καλύτερος προορισμός για το κεφάλαιο το 2017

Forbes: Η Ευρώπη είναι ίσως ο καλύτερος προορισμός για το κεφάλαιο το 2017
Σύμφωνα με τον συντάκτη, η μεγαλύτερη έκπληξη το 2017 θα μπορούσε να είναι ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα έχουν την καλύτερη απόδοση στον κόσμο
Την εκτίμηση πως η Ευρώπη είναι ίσως ο καλύτερος προορισμός για το κεφάλαιο και τις επενδύσεις το 2017 διατυπώνει ο Jared Dillian, αναλυτής της Mauldin Economics, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Forbes.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, όποιος έχει παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές γνωρίζει ότι τόσο στις μετοχές, όσο και στα ομόλογα καταγράφηκε ράλι, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προβλέπουν νίκες των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, θα ήταν εύκολο να μιλήσει κανείς για δεξιά λαϊκίστικη τάση στην Ευρώπη, ωστόσο στη Γαλλία ο υποψήφιος πρόεδρος που προηγείται, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, είναι ο Francois Fillon, ό,τι κοντινότερο θα μπορούσε να βρεθεί σε καπιταλιστή της ανοιχτής αγοράς.
Ο Fillon δεν είναι μόνο λόγια, εκτιμά ο συντάκτης του κειμένου, «αλλά είναι μεταρρυθμιστής».
Προφανώς θα υπάρξει τεράστια λαϊκή αντίσταση ενάντια σε όποια φιλελευθεροποίηση στη Γαλλία, αλλά μπορεί να συμβεί.
«Είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να αισιοδοξούμε», σημειώνεται.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα του αναμενόμενου - η αύξηση του ΑΕΠ ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν.
Πλέον, οι θετικές προοπτικές για τη χώρα, όντας ελεύθερη από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, έχουν αρχίσει να συζητιούνται ανοιχτά.
Στην αντίπερα όχθη, ο Donald Trump, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, έχει αρχίσει να συνθέτει την «dream team» της ελεύθερης αγοράς ως κυβέρνησή του.
Πολλές από αυτές τις κινήσεις έχουν χαρακτηριστεί ρατσιστικές, κινήσεις μισογυνισμού, αντι-μεταναστευτικές και σίγουρα έχουν έντονο το στοιχείο του πρωτογονισμού.
Εντούτοις, ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως το στοιχείο που οι επικριτές αυτών των εξελίξεων τείνουν να αγνοούν είναι πως αυτός «η λαϊκίστικη δεξιά» είναι σε αρκετές περιπτώσεις υπέρ της ελεύθερης αγοράς.
Όπως προβλέπει, θα υπάρξει κάποια απορρύθμιση τους επόμενους μήνες.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να προσανατολιστεί περισσότερο στην ανάπτυξη, αν πράγματι γίνει προορισμός για το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα ένα πιο ισχυρό νόμισμα, υψηλότερους χρηματιστηριακούς δείκτες και υψηλότερα επιτόκια, όπως συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ.
Είναι ασυνήθιστο για τις χώρες να φιλελευθεροποιούνται μετά τις δεκαετίες οικονομικού ελέγχου, αλλά η Αργεντινή το έκανε πριν από δύο χρόνια, και οι αγορές ενισχύθηκαν, και η Βραζιλία είναι στη διαδικασία αυτή τώρα. Η Ευρώπη πρέπει να το κάνει - θα πρέπει να επιδιώξει την ανάπτυξη.
Τα δημογραφικά στοιχεία είναι άθλια και έχει απομείνει μηδενικός οικονομικός δυναμισμός.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, η μεγαλύτερη έκπληξη το 2017 θα μπορούσε να είναι ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα έχουν την καλύτερη απόδοση στον κόσμο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης