Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Στο Νταβός θα επιβεβαιωθεί η ισχύς της Κίνας - Η νίκη του Trump αλλάζει τις ισορροπίες

CNN Money: Στο Νταβός θα επιβεβαιωθεί η ισχύς της Κίνας - Η νίκη του Trump αλλάζει τις ισορροπίες
Οι εργασίες της ετήσιας διάσκεψης στο Νταβός αρχίζουν αύριο (17/1/2017) και ολοκληρώνονται την Παρασκευή (20/1/2017)
Ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος που θα παρακολουθήσει την ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, θα είναι ο Xi Jinping.
Μάλιστα, σύμφωνα με το CNN Money πρόκειται για μια παρουσία πλούσια σε συμβολισμό: Το Πεκίνο αναμένεται να αναδειχθεί ως ένας παγκόσμιος ηγέτης σε μια εποχή που οι δυτικές δυνάμεις, και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποχωρούν από την παγκόσμια σκηνή.
Εξάλλου, η φετινή συνάντηση στο Νταβός συμπίπτει με την επίσημη ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Donald Trump ο οποίος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2017, οπότε και ολοκληρώνεται το φόρουμ.
Ωστόσο, αν και το 2016 η Κίνα είχε αποφύγει το Νταβός, το 2017 φαίνεται ότι πράγματα έχουν αλλάξει, λόγω και των πολιτικών εξελίξεων ανά τον κόσμο (Brexit, νίκη Trump κλπ).
«Η εμφάνιση του προέδρου Xi στο Νταβός είναι ενδεικτική της Κίνας να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για μια εποικοδομητική δέσμευση στην παγκόσμια διακυβέρνηση και να αναλάβει τον ρόλο που αρμόζει στην οικονομική δύναμη της», δήλωσε ο Eswar Prasad, ο πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Κίνα.

Οι δηλώσεις του Trump

Με φόντο τις δηλώσεις του Trump (περί επιβολής εμπορικός δασμών στην Κίνα κλπ.), η Κίνα δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.
«Πιέζει ήδη για τη δική της ελεύθερη εμπορική συμφωνία με τους ηγέτες από όλο τον Ειρηνικό.
Η δική ης ανταγωνιστική πρωτοβουλία καλύπτει 16 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNN Money.
«Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο καταγράφουν τι θα μπορούσε να σημάνει για τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ η προεδρία του Trump, η Κίνα επιδιώκει να εδραιωθεί ως μια ώριμη, αξιόπιστη δύναμη και θα είναι ανοικτή για στενότερες διμερείς σχέσεις αλλά και σε ένα ευρύτερο ηγετικό ρόλο στη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο Prasad, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Cornell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης