Τελευταία Νέα
Διεθνή

May σε Trump: Μην εμπιστεύεσαι τον Putin – Σήμερα η συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο

tags :
May σε Trump:  Μην εμπιστεύεσαι τον Putin – Σήμερα η συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο
ΗΠΑ και Μ. Βρετανία δεν μπορούν να γυρίσουν στις εποχές των αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο είπε η May
Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, η οποία είναι η πρώτη ξένη ηγέτης που γίνεται δεκτή επίσημα στο Λευκό Οίκο από την ανάληψη των καθηκόντων του Trump.
Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τόσο οι ΗΠΑ μετά την εκλογή Trump όσο και Μ. Βρετανία ιδιαίτερα μετά το Brexit μονοπωλούν το ενδιαφέρον παγκοσμίως κυρίως λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί η νέα πορεία τους.
Χθες η May μιλώντας σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων έστειλε τα πρώτα μηνύματα προς την αμερικανική ηγεσία.
Συγκεκριμένα η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας κάλεσε τον Trump να μην εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Όταν μιλάμε για τη Ρωσία, είναι συνετό να μιμούμαστε το παράδειγμα του προέδρου Reagan, ο οποίος στις διαπραγματεύσεις του με τον τότε ρώσο ομόλογό του M. Gorbachev εφάρμοζε την παροιμία «εμπιστέψου, αλλά επαλήθευε».
Όσον αφορά τον πρόεδρο Putin η συμβουλή μου είναι «συνεργαστείτε, αλλά προσέχετε»», υποστήριξε η May, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεργάζονται, αλλά από «θέση ισχύος», με τη Ρωσία.
Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στους διεθνείς θεσμούς, πχ. ΟΗΕ, ΝΑΤΟ-- τους οποίους ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα.
«Είναι ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά παραμένουν ζωτικής σημασίας», είπε χαρακτηριστικά η May, η οποία επισήμανε παράλληλα πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει στον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΝΑΤΟ, «ακρογωνιαίου λίθου της άμυνας της Δύσης».
Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας είπε ακόμη ότι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να «παίξουν τον ρόλο τους», αντηχώντας μια από τις θέσεις του Trump, ότι δηλαδή η αμερικανική συμβολή σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς είναι δυσανάλογα μεγάλη, ενώ υπογράμμισε ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να γυρίσουν στις εποχές των «αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων», για να φτιάξουν έναν κόσμο, όπως αυτοί θέλουν, σαφής αναφορά για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης