Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Μπορούν να λειτουργήσουν οι ζώνες ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει ο Trump στη Συρία;

CNN: Μπορούν να λειτουργήσουν οι ζώνες ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει ο Trump στη Συρία;
Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι τόσο η Γερμανία, όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έκαναν "μεγάλο λάθος" που επέτρεψαν σε εκατομμύρια πρόσφγες να διασχίσουν τα σύνορά τους
Την Τετάρτη (27/1) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες να αποφύγουν τα περιστατικά βίας στη χώρα τους, η οποία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο.
Μέσω της πρώτης τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι τόσο η Γερμανία, όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έκαναν "μεγάλο λάθος" που επέτρεψαν σε εκατομμύρια πρόσφγες να διασχίσουν τα σύνορά τους, τονίζοντας ότι "δε θέλω να συμβεί αυτό εδώ".
Μιλώντας για "ζώνες ασφαλείας", ο αμερικανός πρόεδρος ουσιαστικά εννοεί τη δημιουργία περιοχών όπου οι πολίτες θα μπορούν να ζουν χωρίς φόβο να πληγούν από πυρά των εμπλεκόμενων πλευρών στον συριακό εμφύλιο, ενώ για τη διοίκηση Trump αποτελεί και ένα μέσο για την ανακοπή ή ακόμα και την αντιστροφή των προσφυγικών ροών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το εν λόγω σχέδιο, την ίδια στιγμή που τόσο η Τουρκία όσο και Ρωσία έχουν ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να γίνει περισσότερο σαφής αναφορικά με το πλάνο της.
Ο καθορισμός των λεπτομερειών του εν λόγω σχεδίου βρίσκεται πλέον στα χέρια του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και του State Department, με την εντολή από τον Λευκό Οίκο να αφορά "τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή".
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή επιπλέον πλευρών, όπως είναι η συριακή κυβέρνηση, η Ρωσία και η Τουρκία, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο οι πρόσφυγες της χώρας θα επιθυμούν να επιστρέψουν στη Συρία, ενώ η κατάσταση παραμένει τόσο απρόβλεπτη.
Παράλληλα, εκτός από τους στρατούς των προαναφερθέντων χωρών, στις περιοχές δραστηριοποιούνται και άλλες ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Νούσρα, αλλά και οι κούρδοι αντάρτες, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν το "πείραμα" με τις ζώνες ασφαλείας είχε εφαρμοστεί κατά το παρελθόν στη Βοσνία, το 1993, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως αρνητικά, καθώς μία από τις ζώνες ασφαλείας ήταν η Σεμπρένιτσα, όπου και διαδραματίστηκε η "σφαγή" χιλιάδων αμάχων από τα σερβικά στρατεύματα.
Ωστόσο, βασικό πρόβλημα στο εν λόγω σχέδιο αποτελεί το γεγονός ότι καμία από τις υπόλοιπες πλευρές που εμπλέκονται στο συριακό ζήτημα δεν έχει συμφωνήσει στη δημιουργία των ζωνών της αμερικανικής κυβέρνησης.
Εφόσον όλες οι χώρες ήταν υπέρ ενός τέτοιου σχεδίου, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο για τη λήξη του συριακού εμφυλίου και τη σταδιακή επανεγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα τους.
Την παρούσα φάση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά ή η κυβέρνηση Assad θα βοηθήσουν στη δημιουργία ζωνών που ουσιαστικά δε θα ελέγχουν οι ίδιες.
Με την στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Assad να παραμένει ένα ερωτηματικό, η δημιουργία των ζωνών ασφαλείας θα αποτέλεσει απλά ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου σχεδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης