Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wilson Center: Τουλάχιστον 4,9 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαρτώνται και από το Μεξικό

Wilson Center: Τουλάχιστον 4,9 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαρτώνται και από το Μεξικό
Η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό των εν λόγω εργαζομένων είναι η Καλιφόρνια, με 556.000, ενώ και στο Τέξας φτάνει τις 382.000
Τουλάχιστον 4,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται από τις εμπορικές σχέσεις με το Μεξικό, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του Wilson Center.
Η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό των εν λόγω εργαζομένων είναι η Καλιφόρνια, με 556.000, ενώ και στο Τέξας φτάνει τις 382.000.
Το (μεξικανικό) think tank αντιτίθεται με αυτόν τον τρόπο στους ισχυρισμούς του Donald Trump ότι το Μεξικό είναι ο αποκλειστικά ωφελημένος από το διμερές εμπόριο (αγγίζει τα 500 δισ. ετησίως!).
Θυμίζουμε πως ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος απειλεί με πλήρη κατάργηση της εμπορικής συμφωνίας Βορείου Αμερικής (N.A.F.T.Α.), στην περίπτωση που το Μεξικό δεν πληρώσει για το τείχος που θα κατασκευαστεί στα νότια σύνορα των Η.Π.Α.





Εάν αυξήσουν οι ΗΠΑ τον φόρο στις εισαγωγές από το Μεξικό 20% τι θα συμβεί;

Σε μια ενδιαφέρουσα χθεσινή του ανάλυση, το Forex Live τονίζει τα εξής
Το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν εισαγωγές αξίας 295 δισ. δολαρίων σε εμπορεύματα από το Μεξικό και 22 δισ. αξίας υπηρεσιών.
Συνολικά πληρώθηκαν 317 δισ. δολ. για τις συνολικές εισαγωγές.
Ένας φόρος 20% επί των εισαγωγών θα αύξανε τα έσοδα των αμερικανών κατά 64,5 δισ. δολάρια.
Το κόστος ενός τείχους που σχεδιάζει ο κ. Trump μεταξύ Η.Π.Α. και Μεξικού εκτιμάται σε 15 - 25 δισ. δολάρια.
Έτσι, μέσα σε ένα χρόνο οι Η.Π.Α. με αυτό τον φόρο επί των εισαγωγών από το Μεξικό θα μπορούσε έχει τόσα έσοδα ώστε να πληρώσει για 4 τείχους.
Είναι, επίσης, περισσότερο από το σύνολο του ετήσιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Εάν επιβαλλόταν φόρος το εμπόριο θα μειωνόταν αρκετά εντυπωσιακά αλλά και πάλι μετά από λίγα χρόνια οι συναλλαγές μεταξύ Μεξικού και Η.Π.Α. θα ήταν μεγάλες.
Ο κ. Trump έχει πολλούς τρόπους ώστε να πιέσει το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα Η.Π.Α. - Μεξικό.

«Το Μεξικό έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ και αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα!»

Στα ύψη βρίσκονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των Η.Π.Α. και του Μεξικού, μετά την επιμονή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στην κατασκευή του τείχους με μεξικανική αποζημίωση και την επακόλουθη ματαίωση από πλευράς Μεξικανού προέδρου, Enrique Peña Nieto, της συνάντησης των δύο ανδρών.
Ρίχνοντας… «λάδι στη φωτιά», ο Donald Trump έγραψε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως το Μεξικό έχει εκμεταλλευτεί τις Η.Π.Α. και ότι αυτό «πρέπει να αλλάξει τώρα!».
Συγκεκριμένα, έγραψε: «Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το Μεξικό έχει επωφεληθεί από τις ΗΠΑ. Τεράστια εμπορικά ελλείμματα και μικρή βοήθεια στα πολύ αδύναμα σύνορα, [αυτό] πρέπει να αλλάξει, ΤΩΡΑ!».
Το σχόλιο έρχεται, επίσης, στον απόηχο του υπαινιγμού του Λευκού Οίκου, χθες Πέμπτη, ότι θα επιβάλει 20% ταρίφα στις εισαγωγές από το Μεξικό, για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους, υπαινιγμός που οδήγησε σε πτώση το μεξικανικό πέσο και σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης