Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ακόμα μία ελληνική κρίση

CNN Money: Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ακόμα μία ελληνική κρίση
Εάν οι δανειστές αρνηθούν περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα -σύμφωνα με το ΔΝΤ- το χρέος θα βγει εκτός ελέγχου και η χώρα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ 
Με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της το καλοκαίρι ασχολείται και το CNN Money.
«Η Ελλάδα χρειάζεται οι Ευρωπαίοι πιστωτές να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος που συμφωνήθηκε το 2015, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, αλλά οι αξιωματούχοι είναι στα μαχαίρια.
Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν, απαιτώντας υψηλότερες αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα» αναφέρεται στο δημοσίευμα με τίτλο «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη: ακόμα μια ελληνική κρίση».
Σύμφωνα με CNN Money, η χρονική περίοδος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλά στο μυαλό τους, λόγω των επικείμενων εκλογών και της έναρξης των συνομιλιών για το Brexit.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ απαιτεί μεγάλη προσοχή, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όπου παρατίθενται οι λόγοι για τους οποίους οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες:

1. Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας

Η ρευστότητας της Ελλάδας εξαντλείται, αλλά -το καλοκαίρι του 2017- πρέπει να αποπληρώσει τους πιστωτές της, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ.
Εάν η Ελλάδα δεν κάνει τις πληροφορίες, θα χρεοκοπήσει και θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο πρόγραμμα -το τρίτο μετά το 2010- έχει παγώσει.
Η θέσεις των εμπλεκόμενων μερών είναι διαφορετικές περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας το 2015.
Υπάρχει διαφωνία ακόμα και για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

2. «Τα θέλω όλα»

Το ΔΝΤ, η Ελλάδα και οι δανειστές υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας έχουν όλοι πολύ διαφορετικές προτεραιότητες.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ -που δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο- θέλει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τη Ελλάδα.
Οι βασικοί δανειστές της Ελλάδας συμφωνούν ότι η Αθήνα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.
Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάποιο σημάδι ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, ενώ επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη πριν οποιεσδήποτε νέες παραχωρήσεις.
«Είναι μια κλασική αντιπαράθεση και οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποιος θα υποχωρήσει πρώτος» σχολιάζει το CNN Money.

3. Σβήσιμο της φωτιάς

Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς είναι η τελευταία πριν την έναρξη της εκλογικής περιόδου στην Ευρώπη.
Η επίτευξη συμφωνίας στη συνέχεια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Στο μεταξύ, όμως, θα αρχίσει να πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για την αποπληρωμή χρεών.
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ 1,4 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου του 2017 και 4,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εάν οι δανειστές αρνηθούν τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα, το χρέος θα βγει εκτός ελέγχου, ανεξαρτήτως του πόσο γρήγορα αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας.
«Αυτό θα οδηγήσει σε μόνο μια επιλογή: να εγκαταλείψει το ευρώ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης