Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Spiegel: Η γερμανική μυστική υπηρεσία παρακολουθεί από το 1999 ξένους δημοσιογράφους

Αποκάλυψη Spiegel: Η γερμανική μυστική υπηρεσία παρακολουθεί από το 1999 ξένους δημοσιογράφους
Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις της, κάνοντας λόγο για «ανήκουστη επίθεση κατά της ελευθερίας του τύπου»
Σε μία αποκάλυψη που θα συζητηθεί πολύ προχώρησε το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο υποστηρίζει σε δημοσίευμά του πως η γερμανική μυστική υπηρεσία (BND) παρακολουθεί από το 1999 ξένους δημοσιογράφους στο εξωτερικό.
Μάλιστα, το περιοδικό κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 τηλεφωνικούς αριθμούς, fax ή mail.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, στο στόχαστρο της BND βρίσκονται περισσότεροι από δώδεκα αριθμοί κλήσεως του βρετανικού BBC World Service, στο Λονδίνο, αλλά και κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.
Στις λίστες των υποκλοπών της μυστικής υπηρεσίας βρίσκονται επίσης πρακτορεία ειδήσεων από το Κουβέιτ, το Λίβανο και την Ινδία, σύνδεσμοι δημοσιογράφων του Νεπάλ και της Ινδονησίας, αλλά και ένα τηλέφωνο της αμερικανικής εφημερίδας New York Times στο Αφγανιστάν.
Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» εξέφρασε αμέσως τις έντονες αντιδράσεις της για τις πρακτικές των γερμανικών Αρχών, κάνοντας λόγο για «ανήκουστη επίθεση κατά της ελευθερίας του τύπου», αλλά και «νέα διάσταση στην παραβίαση του γερμανικού Συντάγματος».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της δημοσιογραφικής οργάνωσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ελευθερία του τύπου αποτελεί απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο δεν ισχύει μόνο για τους Γερμανούς δημοσιογράφους, αλλά και για τους ξένους»
Σύμφωνα με το Spiegel, οι παρακολουθήσεις αποκλείεται να προέκυψαν «τυχαία» στο πλαίσιο άλλων αποστολών της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας.
Κάθε άλλο, είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών σε βάρος δημοσιογράφων ή συντακτών.
Προς το παρόν η BND δεν έχει σχολιάσει τα όσα της προσάπτει το γερμανικό περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης