Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η οργή για τους διεφθαρμένους πολιτικούς μπορεί να ανοίξει την πόρτα στον Βούλγαρο "Trump"

Reuters: Η οργή για τους διεφθαρμένους πολιτικούς μπορεί να ανοίξει την πόρτα στον Βούλγαρο
Το κόμμα του Veselin Mareshki θα πάρει 5% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στις εκλογές της Κυριακής 26/3 και μπορεί να μπει σε συγκυβέρνηση
Ο αυτοαποκαλούμενος Βούλγαρος "Donald Trump" που μπήκε πριν από έναν χρόνο στην πολιτική σκηνή της χώρας του, υποσχόμενος να καθαρίσει τις διεφθαρμένες ελίτ, μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων στις βουλευτικές εκλογές της χώρας την Κυριακή 26 Μαρτίου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ιδιοκτήτης φαρμακευτικής αλυσίδας και πρατηρίων βενζίνης, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του, ο 49χρονος Veselin Mareshki, σόκαρε τους πολιτικούς αναλυτές τον Νοέμβριο του 2016, όταν ήρθε τέταρτος στις προεδρικές εκλογές με 11%.
Από τότε χρησιμοποίησε λαϊκίστικη και εθνικιστική ρητορική για να εισπράξει την αυξανόμενη οργή των Βούλγαρων για την ανικανότητα των μετά - κομμουνιστικών κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, τη φτώχεια και το έγκλημα.
Ο Μareshki, πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Lokomotiv Plovdiv δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική, αλλα επιχειρηματολογεί ότι οι φθηνές τιμές στα 350 φαρμακεία και τα 15 βενζινάδικά του είναι οι αποδείξεις για τις προθέσεις του.
"Βλέπετε τι έγινε στις ΗΠΑ, ένας πλούσιος άνθρωπος, ένας επιχειρηματίας κέρδισε τις εκλογές, οπότε γιατί να μην γίνει το ίδιο και στη Βουλγαρία;" ήταν το ρητορικό ερώτημα του Mareshki σε μία συνέντευξη που έδωσε.
"Ακριβώς όπως και ο Donald Trump, δεν είμαι ένας υποψήφιος του κατεστημένου, είμαστε τεχνοκράτες και επιχειρηματίες" υπερθεμάτισε ο ίδιος.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Mareshki δεν θα έχει τη δόξα του Trump, αλλά αναμένεται να πάρει πάνω από 5%, ποσοστό που μπορεί να του επιτρέψει να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στη Σόφια.
Το κεντροδεξιό κόμμα GERB αποχώρησε από την εξουσία, όταν ο υποψήφιός του για τις προεδρικές εκλογές ηττήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Rumen Radev έναν φιλορώσο Σοσιαλιστή.
Το GERB αναμένεται να συγκεντρώσει το 31% των ψήφων, έναντι 29% του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒSP), σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της Alpha Research που δημοσιεύτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2016.
Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα του Mareshki, μαζί με μερικά ακόμα εθνικιστικά κόμματα μπορεί να βρουν θέση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο ως εταίροι των Κεντροδεξιών ή, τον Σοσιαλιστών.
Ο Mareshki δεν έχει αποκαλύψει, πάντως, τις προθέσεις του για το θέμα των πιθανών συνεργασιών.
Η Βουλγαρία μπορεί να καταλήξει και πάλι με έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα δυσκολευτεί να κάνει μεταρρυθμίσεις.
"Περιμένουμε μία σκληρή μάχη ανάμεσα στο GERB και το ΒSP και μετά αρκετές δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης" ανέφερε η Boriana Dimitrova από την Alhpa Research.
"Το κόμμα του Mareshki θα είναι πιθανότατα στην επόμενη Βουλή, είναι λαϊκίστικο κόμμα, που γρήγορα κέρδισε έδαφος στην προεκλογική καμπάνια" συμπλήρωσε η ίδια.
Η διαφθορά έχει ξεθωριάσει την εμπιστοσύνη για τους θεσμούς στη Βουλγαρία και είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τις επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.
Η Κομισιόν επικρίνει συχνά τις αρχές στη Βουλγαρία για το συγκεκριμένο θέμα.
"Ο στόχος μας είναι να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά της διαφθοράς στη Βουλγαρία" δηλώνειο ο Mareshki, προσθέτοντας ότι "τα πάντα ξεκινούν από τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο, τα καρτέλ και τα μονοπώλια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης