Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά κι επίσημα η Σκωτία

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά κι επίσημα η Σκωτία
Η κίνηση έρχεται δύο μόλις ημέρες αφότου το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε υπέρ, με 69 – 59, του σχετικού αιτήματος από την κα Sturgeon
Τη δυνατότητα να μπορέσει να διοργανώσει δημοψήφισμα για απόσχιση της χώρας της από το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά μέσω επιστολή της προς την Downing Street η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon.
Η κίνηση έρχεται δύο μόλις ημέρες αφότου το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε υπέρ, με 69 – 59, του σχετικού αιτήματος από την κα Sturgeon.
Αν το αίτημα εγκριθεί, τότε το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο θα μπορέσει να καθορίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, καθώς, αυτή τη στιγμή, αρμόδιο για τα συνταγματικά θέματα είναι το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι στο αντίστοιχο δημοψήφισμα του 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει να μην αποσχιστούν από το Βασίλειο.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η βρετανική ηγεσία κάνει αποδεκτό το αίτημα της αριστερής εθνικίστριας πολιτικού, καθώς ήδη η πρωθυπουργός Theresa May έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τη Σκωτία, πριν ολοκληρωθεί το Brexit (το νωρίτερο μέσα στο 2019).
Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, με 62% - 38%, και ως αποτέλεσμα δεν επιθυμεί να πληγεί από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για το νησί η αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης