Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε μία κλωστή το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν ο Erdogan θα αποκτήσει υπερεξουσίες στην Τουρκία

Bloomberg: Σε μία κλωστή το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν ο Erdogan θα αποκτήσει υπερεξουσίες στην Τουρκία
Αν το "ναι" επικρατήσει, ο Erdogan που εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2003, θα μπορεί να ασκεί εξουσία ως το 2029
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν αύριο Κυριακή 16/4 αν θα δώσουν την εξουσιοδότηση στον Τayyip Erdogan για να συγκεντρώσει σχεδόν όλες τις εξουσίες στα χέρια του στην πιο ριζική αλλαγή του συντάγματος στα 93 χρόνια της τούρκικης δημοκρατίας, όπως γράφει το Bloomberg.
Οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου έχουν δείξει ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί οριακά και δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις, δύο μήνες μετά την προεκλογική εκστρατεία που δίχασε τους Τούρκους και έπληξε τους δεσμούς τους με την ΕΕ.
"Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει ανάπαυλα από τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Erdogan" ανέφερε ο Wolfango Piccoli από το Ινστιτούτο Teneo Intelligence στο Λονδίνο.
Έχουν περάσει εννέα μήνες από το πραξικόπημα στην Τουρκία και ο Erdogan φιλοδοξεί να γίνει ο πιο ισχυρός εκλεγμένος ηγέτης των G20.
Η συνταγματική τροποποίηση θα του δώσει τη δυνατότητα να διορίζει υπουργούς και δικαστές και να προκηρύσσει εκλογές όποτε αυτός θέλει.
Επιθυμούσε να κάβει αυτό το δημοψήφισμα από το 2014 που εκλέχθηκε πρόεδρος για να μετατρέψει τον εθιμοτυπικό του ρόλο σε μία εξουσία αυταρχισμού.
Σε όλο αυτό το διάστημα κατέστειλε διαδηλώσεις, επέβαλε λογοκρισία στα media και υπονόμευσε τις πολιτικές ελευθερίες.
Μετά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος, ο Erdogan απέλυσε πάνω από 100 χιλιάδες άτομα και φυλάκισε 40 χιλιάδες, μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκούς, δικαστές και δημοσιογράφους.
Τα τελευταία χρόνια ο Erdogan προσπαθεί να ανακατευτεί στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με τη λίρα να έχει χάσει το 1/5 της αξίας της μετά το πραξικόπημα.
Η οικονομία της Τουρκίας έχει μείνει στάσιμη, ενώ εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων οι αριθμοί των τουριστών έχουν μειωθεί και η ανεργία έχει αυξηθεί σε υψηλά 7ετίας.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι αν νικήσει στο δημοψήφισμα οι αγορές θα ανακάμψουν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Αντίθετα μία απόρριψη του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε selloff ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές σε μία προσπάθεια του Erdogan να σχηματιστεί ένα κοινοβούλιο πιο φιλικό προς αυτόν.
Μεταξύ των τροποποιήσεων που θα ψηφιστούν είναι οι εξής:
- Να καταργηθεί ο ρόλος του πρωθυπουργού
- Να αφαιρεθεί η απαίτηση για ουδετερότητα του προέδρου, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στον Erdogan να αποκαταστήσει τη σχέση του με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανεξαρτησίας (ΑΚ), του οποίου είναι συνιδρυτής.
- Να δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο για δύο πενταετείς θητείες, συν μία τρίτη με τη στήριξη της Βουλής.
- Να δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να διορίζει έξι από τους 13 ανώτατους δικαστές, με τους υπόλοιπους να επιλέγονται από τους βουλευτές.
Αν το "ναι" επικρατήσει, ο Erdogan που εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2003, θα μπορεί να ασκεί εξουσία ως το 2029.
Αυτό σημαίνει ότι θα κυβερνήσει μία δεκαετία περισσότερη από τον Ataturk.
Ο Εrdogan έχει στραφεί και στους εξωτερικούς συμμάχους του, όπως τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin - αν και διαφωνούν στο θέμα του Assad - για να τον στηρίξουν.
Παράλληλα, απειλεί να επανεξετάσει τις σχέσεις του με χώρες της ΕΕ.
Για παράδειγμα όταν οι Ολλανδοί δεν επέτρεψαν ομιλίες Τούρκων υπουργών στη χώρα τους για το δημοψήφισμα, ο Erdogan τους κατηγόρησε για ναζιστικές πρακτικές, απειλώντας ότι θα βάλει σε κίνδυνο την Ευρώπη με το προσφυγικό.
Για τον Trump, το να έχει τον Erdogan στο πλευρό του, είναι σημαντικό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Επίσης, παλιότερα τα ΜΜΕ είχαν μεγαλύτερη ελευθερία για να κρίνουν την κυβέρνηση, αλλά βαθμιαία οι νόμοι άλλαξαν για να κάνουν πιο εύκολο για το κυβερνών κόμμα να διορίζει δικαστικούς και να ενισχύει φιλοκυβερνητικές επιχειρήσεις με κρατικές συμβάσεις.
Όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013, ο Erdogan απάντησε σκληρά, λέγοντας ότι θα πατάξει τη διαφθορά και κατηγορώντας τους συμπαθούντες τον Fethullah Gulen.
Aυτό είχε ως συνέπεια μία καταστολή που έκανε την Τουρκία τη χώρα με τη μικρότερη ελευθερία του Τύπου.
Το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει, εξάλλου, πόλωση στην Τουρκία, με τον Εrdogan να κατηγορεί τους υποστηρικτές του "όχι" ότι είναι τρομοκράτες.
Πολλοί Τούρκοι θα ψηφίσουν "ναι" θέλοντας έναν ισχυρό πρόεδρο για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να συνεχίσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Κάποιοι θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη του κυβερνητικού αδιέξοδου τη δεκαετία του 1990, ενώ είναι κουρασμένοι από τα συνεχή στρατιωτικά πραξικοπήματα.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του "όχι", ωστόσο, οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα αποσαρθρώσουν τη δημοκρατία.
Σε μία δημοσκόπηση στις 13 Μαρτίου, υποστήριξαν ότι οι αλλαγές θα εισάγουν στην Τουρκία ένα προεδρικό καθεστώς που θα στερείται των απαραίτητων ελέγχων έτσι ώστε να μην γίνει αυταρχικό.
Αν περάσει το δημοψήφισμα, οι αλλαγές, όπως η κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων, θα γίνουν άμεσα, ενώ άλλες θα ενεργοποιηθούν μετά τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2019, εκτός κι αν γίνουν νωρίτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης