Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Υποχώρηση 0,6% στην παραγωγικότητα εργασίας το α’ 3μηνο 2017

ΗΠΑ: Υποχώρηση 0,6% στην παραγωγικότητα εργασίας το α’ 3μηνο 2017
Την ίδια στιγμή, το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 3%, έναντι αύξησης 1,3% στο δ’ 3μηνο του 2016
Υποχώρηση της τάξης του 0,6% κατέγραψε, σε τριμηνιαία βάση, η παραγωγικότητα εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία επίδοση που είναι η χειρότερη από το α’ 3μηνο του περασμένου έτους και διέψευσε τους οικονομολόγους που ανέμεναν μη μεταβολή.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 3%, έναντι αύξησης 1,3% στο δ’ 3μηνο του 2016.
Οι απογοητευτικές επιδόσεις οφείλονται στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,7% το α’ 3μηνο του έτους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,2% το Μάρτιο στις Η.Π.Α., όταν τον Φεβρουάριο είχαν ενισχυθεί κατά 1,2%.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,9% το Μάρτιο 2017, έναντι προηγούμενης μέτρηση για άνοδο 0,7%.
Νωρίτερα, η Moody’s ανέφερε σε έκθεσή της πως η επίμονη επιβράδυνση στην παραγωγικότητα εργασίας, η χαμηλή εταιρική κερδοφορία και η υψηλή φορολογία αποτελούν τους κυριότερους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Επισημαίνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,1% το 2017 και στο 3,5% το 2018, από 2,7% το περασμένο έτος, βασιζόμενη κυρίως στις ικανοποιητικές επιδόσεις των αναπτυσσόμενων και σε ορισμένες εξέχουσες επιδόσεις των αναδυόμενων οικονομιών.
Ωστόσο, η αύξηση στην παραγωγικότητα εργασίας διαμορφώθηκε μόλις στο 1,2% το 2016, από 1,7% την περίοδο 2011 – 2015, με την επίδοση να ενδέχεται να φτάσει το 2,4% και το 3% τα έτη 2017 και 2018 αντίστοιχα, όταν η Moody's μιλούσε για επίδοση 3,5%.
Η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ιδίως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με την τάση να καθοδηγείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών επενδύσεων, της υψηλής επιχειρηματικής απαισιοδοξίας αλλά και της αυξημένη οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.
Αρνητικά συνέβαλλαν επίσης και οι μακροπρόθεσμες τάσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η επιβράδυνση της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου και της εκπαίδευσης και η βραδύτερη διάδοση της τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης