Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Κυβέρνηση με εθνικιστές στη Βουλγαρία - Από την άκρα δεξιά οι εταίροι του Borisov

DW: Κυβέρνηση με εθνικιστές στη Βουλγαρία - Από την άκρα δεξιά οι εταίροι του Borisov
Ο κ. Borisov δεν κρύβει τη συμπάθειά του για την καγκελάριο Angela Merkel αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker
Ο Boyko Borisov κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τρία εθνικιστικά κόμματα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην ΕΕ παρά τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα του βούλγαρου πρωθυπουργού, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Όπως σχολιάζει το γερμανικό κανάλι, ο συντηρητικός πολιτικός κ. Borisov έχει ήδη διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός και συγκαταλέγεται στους ελάχιστους αρχηγούς κυβερνήσεων της νοτιοανατολικής και ανατολικής Ευρώπης που τηρούν φιλοευρωπαϊκή στάση.
Το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται, το GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) είναι μέλος του ΕΛΚ (Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο κ. Borisov δεν κρύβει τη συμπάθειά του για την καγκελάριο Angela Merkel αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Η θεμελιώδης όμως αντίφαση αναφορικά με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση παραμένει.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός συναπαρτίζεται από τρεις άλλους εταίρους που προέρχονται από το εθνικιστικό μέτωπο.
Τα τρία κόμματα που συναποτελούν την πολιτική συμμαχία VP (Ενωμένοι Πατριώτες) δεν έκρυψαν ποτέ τον εθνικιστικό προσανατολισμό τους.
Το βουλγαρικό κόμμα Ataka ανέκαθεν θεωρείται φερέφωνο της Ρωσίας, από την οποία λέγεται ότι λαμβάνει άμεση χρηματοδότηση.
Ο επικεφαλής του είναι γνωστός αντισημίτης, έχει εμπλακεί σε υποθέσεις ακροδεξιών επιθέσεων κατά τζαμιών αλλά και αθίγγανων.
Φίλα προσκείμενος προς τη Μόσχα είναι και ο αρχηγός του δεύτερου εθνικιστικού κόμματος που μετέχει στους Ενωμένους Πατριώτες, του VMRO (Bουλγαρικό Εθνικιστικό Κόμμα), ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης αλλά και υπουργός Άμυνας, ενώ υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών την περίοδο του κομμουνισμού.
Ο τρίτος πόλος στη νέα κυβέρνηση είναι το Εθνικιστικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας.
Ο επικεφαλής του είναι γνωστός για την επιθετική ρητορική του κατά της μεινότητας των Ρομά αλλά και των προσφύγων και μεταναστών.
Τάσσεται υπέρ της ανέγερσης φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, μια θέση που φαίνεται να συμμερίζεται μεγάλη μερίδα της βουλγαρικής κοινωνίας.
Σε γενικές γραμμές και οι τρεις τους διάκεινται εχθρικά προς την Τουρκία και εξαπολύουν φραστικές επιθέσεις κατά της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ευρωπαϊκά θέματα θα βρεθούν αναπόφευκτα στην κορυφή της ατζέντας της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης.
Την 1η Ιανουαρίου του 2018 η Σόφια αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ σε ένα κρίσιμο momentum.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί πάντως με βεβαιότητα είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι ξεκάθαρα μια κυβέρνηση με τη σφραγίδα Borisov, ο οποίος θα συνεχίσει να κυβερνά όπως και πριν, σαν να βρίσκεται σε ένα one man show.
Μάλιστα όπως εκτιμούν πολλοί ο ίδιος θα αδράξει την ευκαιρία της βουλγαρικής προεδρίας για να παρουσιάσει τον εαυτόν του ως τον κατεξοχήν εκφραστή των ευρωπαϊκών ιδεωδών στη Βουλγαρία.
Κι αυτό παρά τα πολλά ερωτήματα που γεννά η νέα κυβέρνηση με τους τρεις εταίρους της από το εθνικιστικό μέτωπο, καταλήγει η Deutsche Welle.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης