Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Ταξίδεψε 700 χλμ. και έφτασε σε ύψος τα 2.000 μέτρα

Reuters: Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Ταξίδεψε 700 χλμ. και έφτασε σε ύψος τα 2.000 μέτρα
"Η Ρωσία δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη" δήλωσε ο Trump - Για παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκαναν λόγο Ν. Κορέα και Ιαπωνία
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο την Κυριακή 14/5 αψηφώντας τις φωνές για να μειώσει το πολεμικό της πρόγραμμα, λίγες μέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στη Νότια Κορέα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο πύραυλος δεν ήταν διηπειρωτικός, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τοmoni Inada έκανε λόγο για νέου τύπου πύραυλο.
Ο πύραυλος ταξίδεψε για 700 χιλιόμετρα και έφτασε σε ύψος 2.000 μέτρων σύμφωνα με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δηλαδή, μακρύτερα και ψηλότερα από τον προηγούμενο που είχε δοκιμάσει η Πιονγκγιάνγκ τον Φεβρουάριο του 2017.
Πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει με διηπειρωτικό πύραυλο τις ΗΠΑ, αν και ο Donald Trump ορκίζεται ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
Πάντως, ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε σήμερα Κυριακή 14/5 είχε μεγαλύτερο βεληνεκές από όλους τους προηγούμενους και μπορεί να ταξιδέψει ως και 4.500 χιλιόμετρα.
Μάλιστα, από το πανεπιστήμιο της Σεούλ κάνουν λόγο και για βεληνεκές 6.000 χιλιομέτρων και σε μία τέτοια περίπτωση ο πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει και τη Χαβάη.
Αλλά ένας διηπειρωτικός πύραυλος θα πρέπει να έχει βεληνεκές μεγαλύτερο από 6.000 χιλιόμετρα.
Η Ιαπωνία υποστήριξε ότι μετά από πτήση 30 λεπτών ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα και για αυτό εκτιμάται ότι έφτασε σε ύψος 2.000 χιλιομέτρων.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Trump δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ρωσία είναι ευχαριστημένη με μία δοκιμή κοντά στα σύνορά της και την Ιαπωνία.
Η εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε ως καμπανάκι για να ζητήσουν σκληρότερες κυρώσεις απέναντι στη Β. Κορέα οι υπόλοιπες χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκε στις 5:27 τοπική ώρα.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae - in έκανε λόγο για "ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θέλει να υιοθετήσει μία πιο μετριοπαθή προσέγγιση προς τη Β. Κορέα και να επισκεφτεί και την Πιονγκγιάνγκ υπό προϋποθέσεις, θεωρεί ότι ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από τις κυρώσεις.
Η Κίνα εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της με την εκτόξευση του πυραύλου, τη στιγμή που αντιπροσωπίες των ΗΠΑ, της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, αλλά και ο Putin βρίσκονται στο Πεκίνο για μία σύνοδο για τον νέο δρόμο του μεταξιού.
Η εκτόξευση περιπλέκει και τις προσπάθειες του Moon να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Κίνα και την περασμένη εβδομάδα είχε πει στον Xi Jinping ότι είναι δύσκολο να επιλύσει το θέμα με το ισχυρό ραντάρ στη Ν. Κορέα, που θεωρούν απειλή οι Κινέζοι, αν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει να είναι προκλητική.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe είπε με τη σειρά του ότι η εκτόξευση πυραύλου συνιστά απειλή για τη χώρα του και παραβίαση όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει από το ίδιο σημείο και έναν ακόμα πύραυλο στις 12 Φεβρουαρίου 2017 και έχει κάνει άλλες τέσσερις αποτυχημένες δοκιμές τους τελευταίους δύο μήνες.
O Trump, αν και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μίας σύρραξης είναι πολύ μεγάλος, δήλωσε ότι προτιμά τη διπλωματική οδό και πως θα ήταν τιμή του να συναντήσει τον Kim Jong un.
To Σάββατο 13/5 κι ένας Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη για διάλογο με τον Trump υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης