Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραιτειται ο Enda Kenny από την προεδρία του Fine Gael - Αποχωρεί και από πρωθυπουργός μόλις επιλεγεί ο διάδοχος του

Παραιτειται ο Enda Kenny από την προεδρία του Fine Gael - Αποχωρεί και από πρωθυπουργός μόλις επιλεγεί ο διάδοχος του
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία
Ο Enda Kenny πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael της Ιρλανδίας αργότερα σήμερα και θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός μόλις επιλεγεί ο διάδοχός του.
Η ανακοίνωσή του την Τετάρτη τελειώνει μήνες εικασιών για τις προθέσεις του και πυροδοτεί έναν αγώνα για την διαδοχή μέσα στο Fine Gael, το κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα που έχει οδηγήσει εδώ και 15 χρόνια.
Ο κ. Kenny είναι πρωθυπουργός της Ιρλανδίας για έξι χρόνια.
Όπς είχε πει μετά τις περυσινές γενικές εκλογές - στις οποίες έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματός του - δεν θα οδηγήσει τον Fine Gael στις επόμενες εκλογές.
Οι πρωταγωνιστές για να διαδεχθούν τον κ. Kenny είναι ο Simon Coveney, ο υπουργός στέγασης, και ο Leon Varakkar, ο υπουργός κοινωνικής πρόνοιας. Ο καθένας έχει πραγματοποιήσει μια καμπάνια χαμηλών τόνων στο εσωτερικό του κόμματος τις τελευταίες εβδομάδες, με τον κ. Coveney να θεωρείται ως φαβορί.
Ο κ. Kenny βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να αποχωρήσει και να αφήσει τη θέση του για μια νέα γενιά πολιτικών toy Fine Gael.
Έχει χάσει την υποστήριξη ορισμένων υψηλόβαθμων υπουργών συναδέλφων για μια σειρά από λάθη πολιτικής που έχουν διαβρώσει τη φήμη του για την ικανότητα και την ευθεία ομιλία.
Ο διάδοχός του θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα μόλις στις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση παραίτησης του κ. Kenny.
Ο κ. Kenny είναι ένας από τους μεγαλύτερους πρωθυπουργούς της ΕΕ και πρωταγωνιστής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την κύρια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κάποιοι ανώτεροι υπάλληλοι μπορούν να ακολουθήσουν τον κ. Kenny και να παραιτηθούν από την ανάληψη ενός νέου ηγέτη. Το πιο επείγον ζήτημα είναι αν η κίνηση προκαλεί γενικές εκλογές κάποια στιγμή στους επόμενους 12 - 18 μήνες. Η μειοψηφική κυβέρνηση του Fine Gael εξαρτάται από την υποστήριξη του Fianna Fail, του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης. Η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει από τη μετάβαση σε έναν νέο ηγέτη της Fine Gael.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης