Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Πιέσεις από την ΕΕ για την είσπραξη φόρων 13 δισ ευρώ από την Apple

Ιρλανδία: Πιέσεις από την ΕΕ για την είσπραξη φόρων 13 δισ ευρώ από την Apple
Αντιμέτωπη με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια η Ιρλανδία αν καθυστερήσει περισσότερο 
Η ΕΕ πιέζει την Ιρλανδία να προβεί στην είσπραξη των φόρων από την Apple ύψους 13 δις ευρώ, αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε:
"Εάν τα κράτη μέλη δεν είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, η επιτροπή μπορεί να τα παραπέμψει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για τη μη εφαρμογή απόφασης περί κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της ΕΕ".
Ιρλανδοί αξιωματούχοι παραμένουν σε τακτική επαφή με την Επιτροπή και την Apple, υποστηρίζοντας πως το κράτος συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις είσπραξης φόρου, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.
Η απάντηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας για τον ανταγωνισμό Επιτρόπου της ΕΕ, Margrethe Vestager, ότι οι ιρλανδικές αρχές καθυστερούν αρκετά να εισπράξουν τους απλήρωτους φόρους από την Apple και ελπίζει ότι η Ιρλανδία θα ανακτήσει τα χρήματα «πολύ σύντομα».
Τον περασμένο Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα κρατική ενίσχυση προς την Apple και συνεπώς έπρεπε να εισπράξει περίπου 13 δισ. ευρώ φόρων προς συμφέρον της ΕΕ.
Η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφεύγοντας κατά της απόφασης της επιτροπής.
Σχολιάζοντας την απαίτηση της είσπραξης των φόρων, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσαν:
"Παρά την προσφυγή αυτή, η Ιρλανδία υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα δεσμευτικά άρθρα της τελικής απόφασης της επιτροπής και να εξασφαλίσει ότι η υποτιθέμενη αυτή ενίσχυση θα επιστραφεί από την Apple.
"Αν και η επίσημη προθεσμία έχει περάσει δεν είναι ασυνήθιστο για τα κράτη μέλη να ζητούν περισσότερο χρόνο", ανέφερε.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι η Ιρλανδία "πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία και να εφαρμόσει την απόφαση εντός της καθορισμένης προθεσμίας".
Σημείωσε επίσης ότι "η επιτροπή είναι πάντα πρόθυμη να στηρίξει το κράτος μέλος στη διαδικασία και λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η είσπραξη σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό, τι σε άλλες και συνεπώς μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης