Διεθνή

Πως οδηγήθηκε στο αδιέξοδο η Banco Popular - «Θύμα» της κρίσης των τοξικών δανείων

tags :
Πως οδηγήθηκε στο αδιέξοδο η Banco Popular - «Θύμα» της κρίσης των τοξικών δανείων
Τα δεινά της Banco Popular, της 6ης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, έχουν τις ρίζες τους στην τοξική στεγαστική κρίση
Στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular Espanol θα προχωρήσει η Banco Sandander, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο κάποιοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο deal, το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, η οποία θα εξυπηρετεί 17 εκατ. πελάτες.
Πως όμως οδηγήθηκε στο αδιέξοδο η ισπανική τράπεζα;
Τα δεινά της Banco Popular, της 6ης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, έχουν τις ρίζες τους στην κρίση των τοξικών στεγαστικών δανείων που ξέσπασε στην Ισπανία και οδήγησε την οικονομία στην 5ετή ύφεση, αρχής γενομένης από το 2008.
Η ισπανική τράπεζα δεν κατάφερε να «ξεφορτωθεί» εγκαίρως τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ύψους 37 δισ. ευρώ.
Η αναγκαστική πώληση της Banco Popoular αποτελεί την πρώτη σημαντική δράση του SRB (Singlwe Resolution Board), το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες και δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραπεζών της Ευρωζώνης, με τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στους φορολογούμενους και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η κατάσταση στην Banco Popular ήταν άσχημη εδώ και μια δεκαετία, ωστόσο είχε επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι εκροές καταθέσεων της Banco Popular «τις τελευταίες μόνο εβδομάδες», ανήλθαν σε 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας ανερχόταν στα 79 δισ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα ένας από τους κορυφαίους τραπεζικούς επόπτες προειδοποίησε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η τράπεζα ενδέχεται να υπαχθεί σε πρόγραμμα bail in (οι ζημίες μεταφέρονται στους επενδυτές) αν δεν βρει έναν αγοραστή.
Η κεφαλαιακή θέση της Banco Popular επιδεινώθηκε το 2016, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ζημία ύψους 3,5 δισ. ευρώ , η οποία υπερέβη τα κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ που είχε συγκντρώσει τον Ιούνιο.
Στα τέλη Μαρτίου του 2017, ο δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) της Banco Popular διαμορφώθηκε στο 10%, από 12,8% το 2016, ενώ ο δείκτης TCR σε 11,9%, από 13,5%.
Τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας ανήλθαν σε 32% στο τέλος Μαρτίου 2017, από 30% σε σχέση με το 2016 και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τον μέσο όρο του 15%.
Ο νέος πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Emilio Saracho αγωνίστηκε να βρει  αγοραστή, ωστόσο τα σχέδιά του περιπλέχθηκαν λόγω της μεγάλης πτώσης στη μετοχή και της ραγδαίας επιδείνωσης στη ρευστότητα της τράπεζας.
H μετοχή της Banco Popular έχει χάσει το 50% της αξίας της τις τελευταίες τέσσερις μέρες και το 78% από τις αρχές του έτους.



Η Moody's υποβάθμισε χθες τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας Banco Popular σε Β2, από Ba3, και τα μη εξασφασλισμένα ομόλογα της τράπεζας στο B3, από Β1, με αρνητικές προοπτικές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis De Guindos χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την εκκαθάριση της τράπεζας, δεδομένης της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κατάσταση στις ισπανικές τράπεζες αλλά και στην ισπανική οικονομία, έχει βελτιωθεί σημαντικά έναντι του 2012, όταν η ισπανική κυβέρνηση δαπάνησε πάνω από 40 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών.

Ανέλαβε δράση η ΕΚΤ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, «στις 6 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρινε πως η Banco Popular Espanol καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στη ρευστότητα της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε στην απόφαση πως η τράπεζα στο άμεσο μέλλον δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ αποφάσισε πως η Banco Popular καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει και ενημέρωσε εγκαίρως το SRB, το οποίο υιοθέτησε πρόγραμμα εκκαθάρισης που περιλαμβάνει την πώληση της Banco Popular Espanol στην Banco Santander.
H SRB έκρινε πως η εκκαθάριση της τράπεζας είναι προς το δημόσιο συμφέρον και υιοθέτησε το πρόγραμμα εκκαθάρισης».

(Πρώτη ενημέρωση 16:13, 7 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης