Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Έτοιμες οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Βενεζουέλας

Bloomberg: Έτοιμες οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Βενεζουέλας
Σύμφωνα με τις πηγές, η κίνηση είναι μια από τις πολλές που εξετάζει η κυβέρνηση του Donald Trump κατά της κυβέρνησης του Nicolas Maduro, για παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον του υπουργού Άμυνας και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της Βενεζουέλας εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg πήγες που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.
Σύμφωνα με τις πηγές, η κίνηση είναι μια από τις πολλές που εξετάζει η κυβέρνηση του Donald Trump κατά της κυβέρνησης του Nicolas Maduro, για παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αμερικάνικη κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει ακόμα και σήμερα τις κυρώσεις, οι οποίες θα μπλοκάρουν την πρόσβαση των αξιωματούχων στο αμερικάνικο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Οι πηγές ανέφεραν πως ετοιμάζονται και άλλα μέτρα κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, προσθέτοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει τις τελευταίες εβδομάδες βουλευτές για τις ενδεχόμενες κινήσεις.
Χθες, ο Donald Trump προειδοποίησε ευθέως πως αν ο Maduro επιβάλλει τη Συντακτική Συνέλευση του στις 30/7 οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δυναμική και άμεση οικονομική δράση.
«Χθες, ο λαός της Βενεζουέλας δήλωσε ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου.
Και όμως οι δυνατές και γενναίες πράξεις του συνεχίζουν να παραβλέπονται από έναν κακό ηγέτη που ονειρεύεται να γίνει δικτάτορας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραμείνουν αμέτοχες ενώ η Βενεζουέλα καταρρέει.
Εάν το καθεστώς Maduro επιβάλλει την Συντακτική Συνέλευσή του στις 30 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δυναμική και άμεση οικονομική δράση».

Κατά του Maduro το 98,3% των ψηφοφόρων του άτυπου δημοψηφίσματος – Συμμετείχαν 7,6 εκατ. πολίτες

Κατά του σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης του Nicolas Maduro τάχθηκε το 98,3% των 7,6 εκατομμυρίων πολιτών της Βενεζουέλας, που συμμετείχε στο άτυπο, μη δεσμευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το 98,3% απάντησε καταφατικά στις τρεις ερωτήσεις της ψηφοφορίας: απόρριψη της Συντακτικής Συνέλευσης, υποχρέωση των Ενόπλων Δυνάμεων να σεβασθούν το σημερινό Σύνταγμα και υποστήριξη του αιτήματος για την διεξαγωγή εκλογών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την ψηφοφορία της Κυριακής «σημαντικότερη στην Ιστορία οργανωμένη πράξη πολιτικής ανυπακοής».
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας βγαίνει ενισχυμένη από την μαζική συμμετοχή στην συμβολική ψηφοφορία κατά του Προέδρου Maduro, έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών μηνών στην βυθισμένη στην κρίση χώρα.
Τονωμένος από την επιτυχία αυτή, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD (Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας), θα επιδιώξει πλέον να ματαιώσει το σχέδιο του Maduro για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, προκαλώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Δεκέμβριο 2018.
Στόχος της Συντακτικής Συνέλευσης, τα 545 μέλη της οποίας πρόκειται να εκλεγούν στις 30 Ιουλίου, είναι σύμφωνα με το σχέδιο Maduro να φέρουν «ειρήνη και οικονομική σταθερότητα» στη χώρα.
Η αντιπολίτευση πάντως καταγγέλλει ότι ο πραγματικός στόχος είναι η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης, όπου έχει την συντριπτική πλειοψηφία των εδρών από το 2016, έπειτα από 17 χρόνια τσαβικής διακυβέρνησης.
Μία 61χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και τρία ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της ψηφοφορίας από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και πυροβόλησαν κατά της ουράς των ψηφοφόρων σε εκλογικό τμήμα του Καράκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης