Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Την αισιοδοξία με το άγχος συνδύασαν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Jackson Hole

tags :
FT: Την αισιοδοξία με το άγχος συνδύασαν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Jackson Hole
Στην ατζέντα των συζητήσεων κυριάρχησαν θέματα, που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πέρα από την εξουσία και την επιρροή  των κεντρικών τραπεζών
Ένα εν μέρει αισιόδοξο μήνυμα έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών, οικονομολόγων και ακαδημαϊκών  στο Jackson Hole των ΗΠΑ (25-26/8), όπως γράφουν οι Financial Times.
Η κυκλική ανάκαμψη  είχε  ρυθμό και γεωγραφικό εύρος, χάρη εν μέρει στις προσπάθειες τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, τόνισε ο Draghi  απευθυνόμενος σε κεντρικούς τραπεζίτες, οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς.
Πρόσθεσε δε ότι παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός, η οικονομία της ζώνης του ευρώ «κέρδιζε έδαφος».
«Έχουμε πολλούς κινητήρες ανάπτυξης που προωθούν την παγκόσμια οικονομία και αυτό καθιστά τη δυναμική της πολύ πιο βιώσιμη.
Πρόκειται για μια συγχρονισμένη ανάκαμψη, ευρύτερη από ό, τι έχουμε δει εδώ και μια δεκαετία», τόνισε ο Maurice Obstfeld επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ στους Financial Times.
Ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι τα κράτη θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην ανάπτυξη, αν ξεκινήσουν σταυροφορίες προστατευτισμού - μια επίθεση εναντίον της ημερήσιας διάταξης «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Ακούμε τους κεντρικούς τραπεζίτες να λένε ουσιαστικά στους ηγέτες και τους βουλευτές: Έχουμε κάνει τη δουλειά μας και σας χρειαζόμαστε, προκειμένου να ενισχυθεί», λέει ο Peter Henry κοσμήτορας του NYU Stern School of Business.
«Είναι αλήθεια ότι έχουμε ευρύτερη ανάκαμψη από ό, τι είχαμε σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ανάκαμψη είναι ακόμα αρκετά αδύναμη και εύθραυστη σε σχέση με άλλες περιόδους», πρόσθεσε.
Οι συνομιλίες στα συμπόσιο του Jackson Hole επικεντρώθηκαν στις παραδοσιακές ανησυχίες των κεντρικών τραπεζών - μεταξύ των οποίων  οι δομές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι στόχοι για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Όπως ανέφεραν πολλοί ομιλητές στις συναντήσεις την Παρασκευή (25/8) και το Σάββατο (26/8), στην ατζέντα των συζητήσεων κυριάρχησαν θέματα, που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πέρα από την εξουσία και την επιρροή  των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, η επιλογή των θεμάτων στις συναντήσεις δεν ήταν τυχαία. Οι πολιτικές εξελίξεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (εκλογή Trump, Brexit) έχει εστιάσει την προσοχή όλων στην επικίνδυνα άνιση φύση της ανάκαμψης.
Οι κεντρικές τράπεζες αναμένουν να διαπιστώσουν την επίδραση φαινομένων, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, oι χαμηλοί μισθοί και η αυξανόμενη γεωγραφική ανισότητα και να καταλήξουν σε συστάσεις.
Το άγχος των κεντρικών τραπεζών αφορά σε πολιτικές κυβερνήσεων, που ενδεχομένως «βραχυκυκλώνουν» την ανάπτυξη.
Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι εδώ και δεκαετίες με ενδελεχείς έρευνες εξήγησαν γιατί το ελεύθερο εμπόριο αυξάνει τα οφέλη για τις χώρες με ανοιχτά σύνορα αλλά δεν πρότειναν πολιτικές για εκείνους που πλήττονται από την έλευση φθηνών εισαγωγών.
Όπως δήλωσε η Nina Pavcnik από το Dartmouth College, οι αρνητικές συνέπειες του ανταγωνισμού των εισαγωγών στις αποδοχές και στην απασχόληση μπορεί να είναι εξαιρετικά γεωγραφικά συγκεντρωμένες και εξαιρετικά μακροχρόνιες.
Εξάλλου η ορμή των νέων τεχνολογιών επιδρά καθοριστικά σε μία σειρά οικονομιών, ένα θέμα για το οποίο επίσης αναζητούν απαντήσεις οι οικονομολόγοι, καθώς έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
«Δεν  πιστεύω, πως θα επιβραδυνθεί η τεχνολογική αλλαγή που συντελείται στις οικονομίες.
Είναι ένα φαινόμενο που είναι εδώ για να παραμείνει», δήλωσε σε συνέντευξή της η Loretta Mester, πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ.
 «Πώς διατηρείται η κοινωνία όταν υπάρχουν περισσότερες μηχανές και λιγότερες θέσεις εργασίας;», διερωτήθηκε.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην ανάγκη οι υπεύθυνοι για τη χάραξη δημοσιονομικών πολιτικών να είναι προετοιμασμένοι να λάβουν πιο ενεργητικά μέτρα για να προετοιμάσουν τις δικές τους απαντήσεις στην επόμενη ύφεση.
Οι Alan Auerbach και Yuriy Gorodnichenko του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley υποστήριξαν ότι η αύξηση των δημόσιων δαπανών σε μια  οικονομία σε ύφεση μπορεί να βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας, ακόμα και όταν το δημόσιο χρέος είναι ήδη υψηλό.
Υποδήλωσαν, πως η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση του χρέους είναι επικίνδυνα λανθασμένη, παρατηρούν οι Financial Times.
Πάντως όπως επισημαίνουν η βρετανική εφημερίδα είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ένα στην  επόμενη μεγάλη κρίση το κογκρέσο, που βρίσκεται σε πολιτική παράλυση, θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει γενναία δημοσιονομικά κίνητρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης