Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)
(upd4) Δοκιμή βόμβας υδρογόνου πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία και αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, αφού πρόκειται για την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική της δοκιμή, που "πρόδωσαν" οι σεισμικές δονήσεις που παρατηρήθηκαν κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri.
Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και τις εκτιμήσεις από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ότι επρόκειτο για την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική της δοκιμή, η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας,ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), κάνοντας λόγο για «απόλυτη επιτυχία» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών της όπλων.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA), η σημερινή δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ μιας βόμβας υδρογόνου ήταν «πρωτοφανώς μεγάλης ισχύος» και μάλιστα, «η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας.
Η δοκιμή της βόμβας, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, έγινε για να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)», ενώ δεν υπήρξε ούτε «διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής».
Μάλιστα, τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.
Της παραπάνω ανακοίνωσης είχε προηγηθεί ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα την Κυριακή 3/9 κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri.
Σημειώνεται ότι τόσο αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας, όσο και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρότερη από τις προηγούμενες.
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική της δοκιμή την Κυριακή 3/9, σύμφωνα με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο χωρών κατέγραψαν, μάλιστα, σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τη δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, που νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι κατέχει βόμβα υδρογόνου.
Η συγκεκριμένη της κίνηση είναι μία άμεση πρόκληση προς τον Donald Trump που νωρίτερα συζητούσε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Shinzo Abe για την κλιμάκωση της πυρηνικής κρίσης στην περιοχή.
Η Ιαπωνία πρότεινε την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα και συγκεκριμένα τις περικοπές στο εμπόριο πετρελαίου.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας υποστήριξε νωρίτερα ότι ο σεισμός οφειλόταν σε ανθρώπινο παράγοντα, ενώ η Ιαπωνία εξέφρασε τη βεβαιότητά της για πυρηνική δοκιμή.
Η ισχύς της έκρηξης ήταν 10-20 φορές μεγαλύτερη από προηγούμενες και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έγινε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Αυτόπτες μάρτυρες στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν μία δόνηση για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έγινε και μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ.
Αναλυτές στις ΗΠΑ καταλήγουν πλέον στο συμπέρασμα ότι ο στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να αναπτύξει πυρηνικά για να έχει την ικανότητα να πλήξει την Ασία και την Αμερική και αυτό ήταν ένα ακόμα βήμα για την επίτευξή του.
Κανείς πλέον δεν σοκάρεται από τις βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, που από το 2006 προκαλούν και σεισμούς μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ.
Η Βόρεια Κορέα που αψηφά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και κυρώσεις, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παρασκεύασε μία βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να "φορτωθεί" σε διηπειρωτικό πύραυλο.
Η ισχύς της συγκεκριμένης βόμβας κυμαίνεται από 10 ως 100 κιλοτόνους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αποκλειστικά μία βόμβα υδρογόνου, αλλά περισσότερο μία πυρηνική εκρηκτική συσκευή.
Μία τέτοια βόμβα είναι πολύ πιο ισχυρή από εκείνη των 10-15 κιλοτόνων που είχε εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο του 2016 και ήταν παρόμοια με αυτή που είχε πέσει στη Χιροσίμα το 1945.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, ο Kim Jong Un είχε επισκεφτεί το πυρηνικό κέντρο της χώρας και είχε παρακολουθήσει να "φορτώνεται" μία βόμβα υδρογόνου σε έναν διηπειρωτικό πύραυλο.
Το σχήμα της ήταν διαφορετικό από της βόμβας που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2017 η Πιονγκγιάνγκ, που φαίνεται ότι έχει κατασκευάσει ένα πιο εξελιγμένο θερμοπυρηνικό όπλο ή, μία βόμβα υδρογόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι φωτογραφίες της τουλάχιστον παραπέμπουν σε μία τέτοια βόμβα υδρογόνου.
Οι εντάσεις στην κορεάτικη χερσόνησο έχουν αυξηθεί από τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα απείλησε να κάνει πυρηνική δοκιμή στο Γκουάμ, στρατιωτική περιοχή των ΗΠΑ, με τους Αμερικάνους να ζητούν από την Κίνα να συνετίσει τη σύμμαχό της.
Εντάσεις προκάλεσε και ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία και σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Trump με τον Abe συμφώνησαν ότι αντιμετωπίζουν μία κατάσταση κλιμάκωσης και θα πρέπει να συνεργαστούν και με τη Νότια Κορέα για την διευθέτησή της.
Τεχνικά η Βόρεια με τη Νότια Κορέα βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς η μεταξύ τους σύρραξη από το 1950 ως το 1953 τερματίστηκε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης.
Νότια Κορέα: Να δοθεί η «πιο ισχυρή» απάντηση στη Β. Κορέα μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή
Να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ζήτησε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα πιέσει για τη λήψη «όλων των διπλωματικών μέτρων, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».
Στο μεταξύ, Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα
Kίνα: Καταδίκασε το Πεκίνο τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας
Καταδίκασε το Πεκίνο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, ενώ η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να ελέγχει επειγόντως τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων αυτής της έκτης πυρηνικής δοκιμής.
Ειδικότερα, το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή.
Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα».
ΥΠΕΞ Ρωσίας για Βόρεια Κορέα: Δημιουργεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια
Την ανησυχία του για τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.
Γαλλία: Ο Macron καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει με τον πιο αυστηρό τρόπο
Καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron, καλώντας μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει με τον πιο αυστηρό τρόπο.
Η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ε. Macron καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ η Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (…)
Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:
Ένας σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα την Κυριακή 3/9 κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri.
Ο σεισμός πρέπει να οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, που εμμέσως πλην σαφώς εννοεί ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική της δοκιμή και μάλιστα, λίγες ώρες αφότου γνωστοποίησε πως κατασκεύασε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, ένα θερμοπυρηνικό όπλο με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ».
Πάντως, η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε ότι θα κάνει μια "σημαντική ανακοίνωση" στις 15:00 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, αν και αρχικά γινόταν λόγος για 5,6 ρίχτερ, κοντά σε ένα σημείο όπου η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει και άλλες πυρηνικές δοκιμές.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκ, όπου προηγούμενοι σεισμοί στην περιοχή αυτή είχαν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, αν και το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο μιλούσε για εστιακό βάθος «μηδέν» χιλιομέτρων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι η δόνηση οφειλόταν στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.
Ακολούθησε σε λιγότερο από δέκα λεπτά και μια δεύτερη δόνηση 4,6 βαθμών εξαιτίας μιας «κατάρρευσης» στο ίδιο σημείο, ανακοίνωσε το ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν επίσης μηδενικό, σημειώθηκε στις 06:38 (ώρα Ελλάδας), αν και κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο δεν έδωσε εξηγήσεις για την «κατάρρευση» αυτή, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να καθορίσουν την αιτία της δόνησης.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzō Abe χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το ενδεχόμενο αυτό”.
Όπως τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, S. Abe «αν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, είναι απολύτως απαράδεκτο.
Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα».
Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι «μια τεχνητή δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην Πούνγκιε-ρι στη Βόρεια Κορέα, στις 12:36 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) την οποία αναλύουμε για να δούμε αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή».
(Πρώτη ενημέρωση 09:00, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017)
www.bankingnews.gr
Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και τις εκτιμήσεις από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ότι επρόκειτο για την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική της δοκιμή, η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας,ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), κάνοντας λόγο για «απόλυτη επιτυχία» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών της όπλων.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA), η σημερινή δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ μιας βόμβας υδρογόνου ήταν «πρωτοφανώς μεγάλης ισχύος» και μάλιστα, «η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας.
Η δοκιμή της βόμβας, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, έγινε για να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)», ενώ δεν υπήρξε ούτε «διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής».
Μάλιστα, τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.
Της παραπάνω ανακοίνωσης είχε προηγηθεί ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα την Κυριακή 3/9 κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri.
Σημειώνεται ότι τόσο αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας, όσο και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρότερη από τις προηγούμενες.
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική της δοκιμή την Κυριακή 3/9, σύμφωνα με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο χωρών κατέγραψαν, μάλιστα, σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τη δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, που νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι κατέχει βόμβα υδρογόνου.
Η συγκεκριμένη της κίνηση είναι μία άμεση πρόκληση προς τον Donald Trump που νωρίτερα συζητούσε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Shinzo Abe για την κλιμάκωση της πυρηνικής κρίσης στην περιοχή.
Η Ιαπωνία πρότεινε την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα και συγκεκριμένα τις περικοπές στο εμπόριο πετρελαίου.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας υποστήριξε νωρίτερα ότι ο σεισμός οφειλόταν σε ανθρώπινο παράγοντα, ενώ η Ιαπωνία εξέφρασε τη βεβαιότητά της για πυρηνική δοκιμή.
Η ισχύς της έκρηξης ήταν 10-20 φορές μεγαλύτερη από προηγούμενες και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έγινε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Αυτόπτες μάρτυρες στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν μία δόνηση για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έγινε και μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ.
Αναλυτές στις ΗΠΑ καταλήγουν πλέον στο συμπέρασμα ότι ο στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να αναπτύξει πυρηνικά για να έχει την ικανότητα να πλήξει την Ασία και την Αμερική και αυτό ήταν ένα ακόμα βήμα για την επίτευξή του.
Κανείς πλέον δεν σοκάρεται από τις βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, που από το 2006 προκαλούν και σεισμούς μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ.
Η Βόρεια Κορέα που αψηφά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και κυρώσεις, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παρασκεύασε μία βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να "φορτωθεί" σε διηπειρωτικό πύραυλο.
Η ισχύς της συγκεκριμένης βόμβας κυμαίνεται από 10 ως 100 κιλοτόνους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αποκλειστικά μία βόμβα υδρογόνου, αλλά περισσότερο μία πυρηνική εκρηκτική συσκευή.
Μία τέτοια βόμβα είναι πολύ πιο ισχυρή από εκείνη των 10-15 κιλοτόνων που είχε εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο του 2016 και ήταν παρόμοια με αυτή που είχε πέσει στη Χιροσίμα το 1945.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, ο Kim Jong Un είχε επισκεφτεί το πυρηνικό κέντρο της χώρας και είχε παρακολουθήσει να "φορτώνεται" μία βόμβα υδρογόνου σε έναν διηπειρωτικό πύραυλο.
Το σχήμα της ήταν διαφορετικό από της βόμβας που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2017 η Πιονγκγιάνγκ, που φαίνεται ότι έχει κατασκευάσει ένα πιο εξελιγμένο θερμοπυρηνικό όπλο ή, μία βόμβα υδρογόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι φωτογραφίες της τουλάχιστον παραπέμπουν σε μία τέτοια βόμβα υδρογόνου.
Οι εντάσεις στην κορεάτικη χερσόνησο έχουν αυξηθεί από τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα απείλησε να κάνει πυρηνική δοκιμή στο Γκουάμ, στρατιωτική περιοχή των ΗΠΑ, με τους Αμερικάνους να ζητούν από την Κίνα να συνετίσει τη σύμμαχό της.
Εντάσεις προκάλεσε και ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία και σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Trump με τον Abe συμφώνησαν ότι αντιμετωπίζουν μία κατάσταση κλιμάκωσης και θα πρέπει να συνεργαστούν και με τη Νότια Κορέα για την διευθέτησή της.
Τεχνικά η Βόρεια με τη Νότια Κορέα βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς η μεταξύ τους σύρραξη από το 1950 ως το 1953 τερματίστηκε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης.
Νότια Κορέα: Να δοθεί η «πιο ισχυρή» απάντηση στη Β. Κορέα μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή
Να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ζήτησε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα πιέσει για τη λήψη «όλων των διπλωματικών μέτρων, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».
Στο μεταξύ, Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα
Kίνα: Καταδίκασε το Πεκίνο τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας
Καταδίκασε το Πεκίνο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, ενώ η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να ελέγχει επειγόντως τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων αυτής της έκτης πυρηνικής δοκιμής.
Ειδικότερα, το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή.
Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα».
ΥΠΕΞ Ρωσίας για Βόρεια Κορέα: Δημιουργεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια
Την ανησυχία του για τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.
Γαλλία: Ο Macron καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει με τον πιο αυστηρό τρόπο
Καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron, καλώντας μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει με τον πιο αυστηρό τρόπο.
Η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ε. Macron καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ η Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (…)
Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:
Ένας σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα την Κυριακή 3/9 κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri.
Ο σεισμός πρέπει να οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, που εμμέσως πλην σαφώς εννοεί ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική της δοκιμή και μάλιστα, λίγες ώρες αφότου γνωστοποίησε πως κατασκεύασε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, ένα θερμοπυρηνικό όπλο με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ».
Πάντως, η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε ότι θα κάνει μια "σημαντική ανακοίνωση" στις 15:00 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, αν και αρχικά γινόταν λόγος για 5,6 ρίχτερ, κοντά σε ένα σημείο όπου η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει και άλλες πυρηνικές δοκιμές.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκ, όπου προηγούμενοι σεισμοί στην περιοχή αυτή είχαν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, αν και το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο μιλούσε για εστιακό βάθος «μηδέν» χιλιομέτρων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι η δόνηση οφειλόταν στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.
Ακολούθησε σε λιγότερο από δέκα λεπτά και μια δεύτερη δόνηση 4,6 βαθμών εξαιτίας μιας «κατάρρευσης» στο ίδιο σημείο, ανακοίνωσε το ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν επίσης μηδενικό, σημειώθηκε στις 06:38 (ώρα Ελλάδας), αν και κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο δεν έδωσε εξηγήσεις για την «κατάρρευση» αυτή, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να καθορίσουν την αιτία της δόνησης.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzō Abe χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το ενδεχόμενο αυτό”.
Όπως τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, S. Abe «αν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, είναι απολύτως απαράδεκτο.
Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα».
Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι «μια τεχνητή δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην Πούνγκιε-ρι στη Βόρεια Κορέα, στις 12:36 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) την οποία αναλύουμε για να δούμε αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή».
(Πρώτη ενημέρωση 09:00, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών