Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί το ισχυρό ευρώ είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Mario Draghi

tags :
Bloomberg: Γιατί το ισχυρό ευρώ είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Mario Draghi
Καμία αλλαγή στο QE εντός του τρέχοντος έτους δεν αναμένουν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg
Το ισχυρό ευρώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, όπως τουλάχιστον εκτιμούν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Μάλιστα εκτιμούν ότι το κ. Draghi θα εκφράσει αυτές τις ανησυχίες του στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Άλλωστε η άνοδος του ευρώ κατά 13% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους αποτελεί μία πρόκληση για τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα θα προβληματιστούν γιατί η οικονομία της ευρωζώνης ενώ ανακάμπτει με καλό ρυθμό δεν κατορθώνει να «παράγει» πληθωρισμό.



«Αναμένω ότι ο Draghi θα προσπαθήσει να διατηρήσει μία ισορροπία, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος του ευρώ είναι φυσιολογική –αντικατοπτρίζει το χαμηλό πολιτικό ρίσκο και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, όμως, θα εκφράσει και τις ανησυχίες του για τις απότομες ανοδικές τάσεις στο ευρώ», εκτιμά ο Holger Sandte, κορυφαίος αναλυτής της Nordea Markets.

Σταδιακή μείωση του QE
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτίμησαν ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση του QE από τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει εννέα μήνες.



Κατά τον Sebastian van Geffen, οικονομολόγο της Rabobank, ο Draghi δεν θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η ΕΚΤ θα προτιμήσει να εφαρμόσει ένα ευέλικτο ρυθμό προσαρμογής της αξίας των ομολόγων που αγοράζει σε μηνιαία βάση.



Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμά ότι η αρχή μείωσης του QE θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, ενώ ένα 77% ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει την πολιτική του «ένα βήμα τη φορά», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του πρακτορείου πριν από ένα μήνα έφθανε στο 65%.
Όσο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει μετά το 2018.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης