Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marketwatch: Η λύση που θα ευνοούσε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα στο ζήτημα της Β. Κορέας

Marketwatch: Η λύση που θα ευνοούσε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα στο ζήτημα της Β. Κορέας
Κατά την παρούσα χρονική στιγμή, οι περισσότερες επιλογές είναι κακές για τις δύο χώρες
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούμ με το γεγονός ότι ο λιγότερο κακός τρόπος αντιμετώπισης των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι ένας συνεχιζόμενος συνδυασμός σφιχτού περιορισμού και επιθετικής διπλωματίας.
Ωστόσο, λιγότεροι έχουν αναγνωρίσει ότι η λιγότερο κακή στρατιωτική επιλογή είναι μία κινεζική εισβολή ή μία αλλαγή καθεστώτος εξαναγκασμένη από την απειλή της Κίνας.
Αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο θα μετατοπίσει έντονα τη στρατηγική ισορροπία της Ανατολικής Ασίας προς όφελος της Κίνας, δεν είναι τόσο απίθανο όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.
Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα φέρει τεράστιους κινδύνους, ωστόσο αξίζει να σκεφτεί κανείς τι θα κατορθώσει μία επιτυχημένη κινεζική επέμβαση.
Αρχικά, θα τοποθετούσε τη Βόρεια Κορέα κάτω από μία κινεζική «πυρηνική ομπρέλα», επωφελούμενη από μία αξιόπιστη εγγύηση ασφαλείας.
Εάν η Πιονγιάνγκ επιθυμεί κάποια αξιόπιστη εγγύηση ασφαλείας σε αντάλλαγμα για τη μείωση του πυρηνικού της προγράμματος, η μόνη χώρα που μπορεί να την παράσχει είναι η Κίνα.
Ενώ μία πυρηνική σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα σήμαινε καταστροφή, η υποβολή της στην Κίνα θα υποσχόταν την επιβίωσή της και πιθανώς μία διαρκή αυτονομία έως έναν βαθμό.
Καμία άλλη ενέργεια δε θα έχει τόσες πολλές πιθανότητες ώστε η κινεζική ηγεσία στην Ασία να καταστεί τόσο αξιόπιστη όσο και επιθυμητή, ιδιαίτερα εάν η εναλλακτική λύση είναι ένας απερίσκεπτος και ανεπαρκώς προγραμματισμένος πόλεμος με τις ΗΠΑ.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι μία κινεζική εισβολή θα έχει περισσότερε πιθανότητες να αποφύγει μία απάντηση από τον Kim, η οποία θα είναι μία επίθεση στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ.
Επιπλέον, ενώ ο πυρηνικός περιορισμέος του κεθστώτος Kim δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένος, η Κίνα θα αποτελούσε λιγότερο πιθανό στόχο από τις ΗΠΑ για τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας.
Παράλληλα, μία ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και της πυραυλικής άμυνας μις τις ΗΠΑ θα μπορούσε να εξετασθεί, ένα σενάριο που θα ήταν δύσκολο να αρνηθούν οι ΗΠΑ, δεδομένων των κινδύνων.
Το παραπάνω σενάριο μπορεί να μη συμβεί ποτέ, ωστόσο παράλληλα είναι εξίσου λογικό να ληφθεί σοβαρά υπόψην.
Άλλωστε, θα αποτελέσει την καλυτερη ευκαιρία της Κίνας να επιτύχει μεγαλύτερη στρατηγική ισοστιμία με τις ΗΠΑ στην περιοχή, απομακρύνοντας παράλληλα μία πηγή αστάθειας που απειλεί και τις δύο χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης