Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xi Jinping (πρόεδρος Κίνας): Η κρίση με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλυθεί μέσω συνομιλιών

Xi Jinping (πρόεδρος Κίνας): Η κρίση με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλυθεί μέσω συνομιλιών
Το Πεκίνο φοβάται ότι η πλήρης αποκοπή της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της, εξαπολύοντας ένα κύμα προσφύγων στα βορειοανατολικά της Κίνας
Η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο μέσω συνομιλιών και ειρηνικών μέσων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping στον ομόλογό του των ΗΠΑ Donald Trump σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017.
Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν επισημάνει ότι γίνεται όλο και πιο επείγουσα η ανάγκη για την Κίνα, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας, να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον ήδη απομονωμένο γείτονά της, προκειμένου να μειώσει τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και πυραύλων.
Η Κίνα «χωρίς επιρροή» προσπαθεί για την την αποπυρηνικοποίηση στην Κορεατική Χερσόνησο και για τη διασφάλιση της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Xi στον Trump, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
"Ταυτόχρονα, επιμένουμε πάντα στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και στην επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διαβούλευσης", δήλωσε ο Xi.
«Είναι απαραίτητο να μείνουμε στην πορεία μιας ειρηνικής λύσης».
Ο Xi είπε επίσης ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Trump στην Κίνα αργότερα το 2017.
Ο Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για το κορεατικό πυρηνικό ζήτημα και υπογράμμισε τον "σημαντικό ρόλο" της Κίνας στην επίλυση του προβλήματος.
Η πρεσβευτής στον ΟΗΕ Nikki Haley κατηγόρησε το Βορειοκορέατη ηγέτη κ. Kim Jong Un τη Δευτέρα για «επαιτεία για πόλεμο» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει τις «ισχυρότερες δυνατές» κυρώσεις.
Το Πεκίνο δήλωσε ότι η επανένταξη στη Βόρεια Κορέα δεν είναι κυρίως ευθύνη του και έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι οι οικονομικές κυρώσεις του ΗΠΑ, τις οποίες όπως έχει υποστηρίξει, θα επιλύσουν την κατάσταση.
Οι κυρώσεις μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κάνει λίγα πράγματα για να σταματήσουν τη Βόρεια Κορέα από την ενίσχυση της πυρηνικής και πυραυλικής της δύναμης.
Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θα υποστηρίξει περαιτέρω κυρώσεις.
Το Πεκίνο φοβάται ότι η πλήρης αποκοπή της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της, εξαπολύοντας ένα κύμα προσφύγων στα βορειοανατολικά της Κίνας.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 92% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας το 2016, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, ότι θα συμμετάσχει στις συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας «με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο».
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν υποστηρίξει ένα σχέδιο στο οποίο οι ΗΠΑ και η Σεούλ σταματούν τις στρατιωτικές ασκήσεις, με αντάλλαγμα τη διακοπή των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πρόθυμη να υποχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης