Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street, σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500 - Ισχυρή εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες

Κέρδη στη Wall Street, σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500 - Ισχυρή εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες
Οι επενδυτές έδειξαν να «αγνοούν» τις νέες γεωπολιτικές ανησυχίες που πυροδότησε η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα 
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (15/9/2017) η Wall Street, «σβήνοντας» τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα, με τους Dow Jones και S&P 500 να τερματίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ και οι τρεις δείκτες σημείωσαν ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο.
Οι επενδυτές έδειξαν να «αγνοούν» τις νέες γεωπολιτικές ανησυχίες που πυροδότησε η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία, προκαλώντας άμεσα την αντίδραση των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Έτσι, ο Dow Jones industrial average ενισχύθηκε κατά 0,29%, στις 22.268,34 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,18% και έκλεισε στις 2.500,23 μονάδες, ενώ Nasdaq έκλεισε κατά 0,30% υψηλότερα, στις 6.448,47 μονάδες, ανερχόμενος στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6.464,27 μονάδων.
Ο Nasdaq βρήκε σημαντική στήριξη στην άνοδο του τεχνολογικού κλάδου, ενώ ο Dow Jones έλαβε ώθηση από τις μετοχές των Boeing (+1,54%), 3M (+0,9%) και Apple (+1%).
Η μετοχή της Nvidia στον Nasdaq σημείωσε «άλμα» 6%, καθώς η Evercore ISI αύξησε την τιμή-στόχο της για την εταιρεία στα 250 δολ., από 180 δολ. προηγουμένως.








Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,2% - η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του 2017 - ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,6% - τα υψηλότερα από τις 6 Ιανουαρίου 2017 - ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,4%.


Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα «κόντρα» στις νέες γεωπολιτικές ανησυχίες γύρω από τη Βόρεια Κορέα και σε ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία, προκαλώντας άμεσα την αντίδραση των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Ο βαλλιστικός πύραυλος ξεπέρασε την επικράτεια της βόρειας Ιαπωνίας πριν προσγειωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά της χώρας, με τη Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) να αναφέρει ότι δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική, ενώ η Διοίκηση του Ειρηνικού των ΗΠΑ προσδιόρισε ότι δεν υπήρξε απειλή ούτε για τη νήσο Γκουάμ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απογοήτευση προκάλεσαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αναπάντεχη πτώση 0,2% τον Αύγουστο του 2017, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του τυφώνα Harvey, κυρίως στις πωλήσεις αυτοκινήτων, ενώ υποβαθμίστηκε στο 0,3% η αύξηση του Ιουλίου, από 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημείωναν άνοδο της τάξης του 0,1%.
Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,9% τον Αύγουστο, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση 0,1%, με την αποδυνάμωση να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο πλήγμα από τον τυφώνα Harvey.
Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που σημειώνεται από τον Μάιο του 2019.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan υποχώρησε στις 95,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 97,6 μονάδες τον Αύγουστο.
Χθες (14/9), τα ισχυρά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που έδειξαν άνοδό του στο 1,9% τον Αύγουστο, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχυθούν σημαντικά οι τραπεζικές μετοχές, με τον PDR S&P Bank exchange-traded fund (KBE) να σημειώνει άνοδο 4,2% στο σύνολο της εβδομάδας - η καλύτερη εβδομαδιαία του επίδοση από τον Ιούνιο.
Η Fed αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα (19-20/9), με τους αναλυτές να μην αναμένουν αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ότι ξεκινά να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ύψους 4,5 τρισ. δολ.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε σήμερα αμετάβλητο, στα 49,89 δολ. ανά βαρέλι, όμως σημείωσε κέρδη άνω του 5% στο σύνολο της εβδομάδας, βρίσκοντας στήριξη στις υψηλότερες προσδοκίες για την παγκόσμια ζήτηση.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης