Τελευταία Νέα
Διεθνή

Franklin Templeton: Τι να περιμένει η Ευρώπη μετά την επανεκλογή Merkel

Franklin Templeton: Τι να περιμένει η Ευρώπη μετά την επανεκλογή Merkel
Η Franklin Templeton παρουσιάζει τις απόψεις τριών διευθυντών χαρτοφυλακίων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη
Η επανεκλογή της Angela Merkel στη Γερμανία ήταν αναμενόμενη, αλλά οι συνέπειες της νίκης της είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν.
Η Franklin Templeton παρουσιάζει τις απόψεις τριών διευθυντών χαρτοφυλακίων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη.

David Zahn (Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Σταθερού Εισοδήματος, Franklin Templeton Fixed Income Group): Η Merkel είναι πιθανό να έχει το ένα μάτι στο εγχώριο ακροατήριό της

Η νίκη της Merkel ήταν αναμενόμενη, ενώ το μεγάλο θέμα είναι το επίπεδο υποστήριξης που συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Για πρώτη φορά σε περισσότερα από 50 χρόνια, ένα κόμμα της ακροδεξιάς εξασφαλίζει έδρες στην Bundestag.

Ο λαϊκισμός δεν έχει πεθάνει

Κατά την άποψή μας, αυτό μόνο αποδεικνύει ότι παρά τα αποτελέσματα των γαλλικών και ολλανδικών εκλογών στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο λαϊκισμός στην Ευρώπη δεν έχει πεθάνει.
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμούμε την κατάσταση:
Ρεαλιστικά, το AfD είναι απίθανο να ασκήσει σημαντική επιρροή στην πολιτική στη Γερμανίας βραχυπρόθεσμα.
Και, δεν θα περιμέναμε καμία δραματική αντίδραση από την αγορά ομολόγων σε αυτές τις εξελίξεις.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το επίπεδο υποστήριξης για το AfD αντικατοπτρίζει μια ψήφο διαμαρτυρίας από ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση που έχουν τα πράγματα στη Γερμανία.
Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την προσέγγιση της Merkel.

Η οικονομία παραμένει στο επίκεντρο

Οι κύριοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της Merkel, πιθανότατα θα ήθελαν να εξετάσουν τους λόγους αυτής της αυξανόμενης υποστήριξης σε ακραία κόμματα.
Και είναι πιθανό να θέλουν να ενεργήσουν για να εξασφαλίσουν ότι οι εξτρεμιστές δεν θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ψήφο την επόμενη φορά.
Όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει, ο λαϊκισμός τείνει να υποχωρεί όταν η οικονομία τα πάει καλύτερα, αλλά μπορεί να επανέλθει γρήγορα όταν η δυσαρέσκεια επιστρέψει.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η οικονομία θα αποτελέσει ένα σημαντικό επίκεντρο πολιτικής προσοχής.
Οι άνθρωποι δεν τείνουν να βγαίνουν στους δρόμους όταν έχουν φαγητό στο τραπέζι.
Αλλά, η Merkel μπορεί επίσης να θέλει να σκεφτεί την προσέγγισή της για μια μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Στο παρελθόν, η Merkel φαινόταν να υποστηρίζει προσεκτικά μια στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ένωση σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μπορεί τώρα να πρέπει να σκεφτεί προσεκτικότερα τον τρόπο με τον οποίο οι εξελίξεις αυτές θα αντιμετωπίζονταν από το εγχώριο ακροατήριό της.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της φιλοευρωπαϊκής ταυτότητας του νέου προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, η Merkel είναι απίθανο να κάνει κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον αντιληπτό ρόλο της ως de facto ηγέτη της Ευρώπης.

Dylan Ball (Εκτελεστικός αντιπρόεδρος Templeton Global Equity Group): Λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Η νίκη της Angela Merkel στις γενικές εκλογές στη Γερμανία δεν ήταν ίσως έκπληξη για τους περισσότερους επενδυτές, αλλά η υποστήριξη στα εξτρεμιστικά κόμματα είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια αμηχανία.
Νομίζω ότι η αγορά θα ανησυχεί ιδιαίτερα για την υποστήριξη στο λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εξασφάλισε για πρώτη φορά παρουσία στη γερμανική Βουλή.
Κάποιοι μπορεί να δουν την άνοδο του AfD ως επανεμφάνιση του είδους λαϊκισμού που είδαμε εκφρασμένο στο δημοψήφισμα για το Brexit και σε κάποιο βαθμό στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Πιθανή υψηλότερη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές μετοχές

Τέτοιες ανησυχίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αστάθεια στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ως αποτέλεσμα, η αγορά ενδέχεται να είναι πιο αμυντική και πιο επιφυλακτική όσον αφορά στις αποτιμήσεις.
Αναμένουμε ότι οι πιο αμυντικοί κλάδοι της τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών θα συνεχίσουν αρκετά καλά, σε σύγκριση με τις χρηματοοικονομικές ή ενεργειακές μετοχές.
Ωστόσο, το βλέπουμε αυτό ως ένα μόνο εκλογικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι από την άποψη των επενδύσεων.
Μια ευρεία ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να κόψει τη φόρα του λαϊκισμού.
Ήδη βλέπουμε τα ευρωπαϊκά εταιρικά κέρδη να βρίσκονται στα αρχικά στάδια μιας ανάκαμψης.
Αν κοιτάξουμε το μακροοικονομικό υπόβαθρο, η ανεργία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη βρίσκεται σε οκταετή χαμηλά επίπεδα, ενώ οι δείκτες μεταποίησης βρίσκονται σε υψηλά έξι ετών.

Ανάκαμψη κερδών

Αυτό το θετικό σκηνικό συμβάλλει στη στήριξη της ανάκαμψης των εταιρικών κερδών.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ήταν το πρώτο τρίμηνο από την οικονομική κρίση 2007-2008 που η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ήταν υψηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ.
Με αυτό το σκεπτικό, θα περίμενε κανείς ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να εγκαταλείπουν τις πιο αμυντικές περιοχές της ευρωπαϊκής αγοράς.
Με την πάροδο του χρόνου, θα περιμέναμε τον επενδυτή να στραφεί σε πιο κυκλικές εταιρείες, όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμη και οι εταιρείες ενέργειας και οι βιομηχανίες.
Αυτές είναι περιοχές στις οποίες αναμένουμε να δούμε κάποιες ευκαιρίες.

Τι έπεται για τον πληθωρισμό;
Εν τω μεταξύ, το μεγάλο πλεονέκτημα για την αγορά μετοχών γενικά είναι ο πληθωρισμός.
Επί του παρόντος, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τόσο σε επίπεδο τιμών καταναλωτή όσο και παραγωγού.
Οι πρόσφατες ενδείξεις ισχυρών καταναλωτικών δαπανών μας οδηγούν στο να αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός πιθανόν να συνεχίσει να ενισχύεται.
Παραδοσιακά στην Ευρώπη, όταν ο πληθωρισμός αρχίζει να σημειώνει άνοδο, τα κέρδη αρχίζουν να επιστρέφουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο ποσοστό των χρηματοπιστωτικών και εμπορικών εταιρειών στην Ευρώπη.
Θα περιμέναμε να δούμε τη βελτίωση των κερδών να φτάσει γρήγορα στις τιμές των μετοχών.

Philippe Brugere-Trelat (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου, Franklin Mutual Series): Κρίσιμη η σχέση της Merkel με τον Macron

Με την Angela Merkel να επανεκλέγεται καγκελάριος στη Γερμανία και τον Emmanuel Macron να εμπεδώνει τον ρόλο του ως γάλλου προέδρου, πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ θετική για το μέλλον της ΕΕ.
Η συνεργασία αυτή είναι πιθανόν να είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit ανεβάζουν ταχύτητα.

Η Μέρκελ είναι μια γνωστή «ποιότητα»

Η Μέρκελ θεωρείται μια γνωστή «ποιότητα» με πολλούς τρόπους, αλλά ο Macron πρέπει να κερδίσει την αξιοπιστία του.
Ο Macron είναι ένας πολύ πεπεισμένος φιλοευρωπαίος και πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να πιέσει με την ατζέντα του για να προωθήσει μια στενότερη ευρωπαϊκή ενότητα.
Τώρα νομίζουμε ότι ξαφνικά έχει ευήκοα ώτα στη Γερμανία.
Θα μπορούσαμε να δούμε μια πραγματική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την προώθηση της δομής της ΕΕ.
Οι επενδυτικές συνέπειες αυτής της βελτιωμένης συνεργασίας θα μπορούσαν να αντικατοπτριστούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον τομέα της άμυνας και σε ορισμένα μέτρα στον τομέα των υποδομών, για παράδειγμα.
Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε επίσης να αποβεί επωφελής για την ευρύτερη οικονομία της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης