Τελευταία Νέα
Διεθνή

D. Gros: Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει εκ βάθρων πολιτική – Αποδυναμωμένη η Merkel

D. Gros: Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει εκ βάθρων πολιτική – Αποδυναμωμένη η Merkel
Αρκετά δύσκολη η θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου στον σχηματισμό κυβέρνησης
Δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Daniel Gros, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, με θέμα «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», υποστήριξε ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης «Jamaica» είναι περίπλοκες, καθώς όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν οφείλουν να ρωτήσουν και την εκλογική τους βάση.
Πάντως υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική στη Γερμανία, με πιο πιθανή αυτή που θα αφορά τη φορολογία και το ενδεχόμενο μείωσης φόρων.
Προσέθεσε ακόμη ότι θα υπάρξουν προβλήματα και εντός του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), κυρίως μετά την όχι και τόσο καλή πορεία του CSU στη Βαυαρία.
Εκτίμησε ακόμη ότι θα είναι αρκετά δύσκολο για την Merkel, βάσει των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στη γερμανική πολιτική σκηνή, να προωθήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι η διακράτηση μεγάλου όγκου κρατικού χρέους στους ισολογισμούς τους δεν είναι κάτι το θετικό και σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευκολία.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι ουσιαστικά η Ευρωζώνη διαθέτει κατά 90% το δικό της ΔΝΤ, καθώς αυτόν τον ρόλο διαδραματίζει έως έναν βαθμό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Προσέθεσε, όμως, ότι ακόμη είναι πρόωρο να υπάρξει μία πλήρης δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με δεδομένο το υψηλό ρίσκο που θα κληθεί να αναλάβει προκειμένου να στηρίξει προβληματικές χώρες, ρίσκο το οποίο θα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με αυτό του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Gros «είναι δύσκολο να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή, λόγω πολιτικών αλλά και συνταγματικών ζητημάτων».

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Gros εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα, εξαιτίας των γερμανικών εκλογών. Πρότεινε, πάντως, κάτι εντελώς διαφορετικό για τη χώρα μας, να μην βγει στις αγορές για την επόμενη... 20ετία, αλλά να προτιμήσει τη λύση της αναχρηματοδότησης του χρέους και όχι τη δημιουργία νέου.
Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτηρίζοντας ως «ηρωικά» τα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα η Ελλάδα, αλλά για να συνεχιστεί η θετική πορεία θα πρέπει η οικονομία να τρέξει εκ νέου.
Τάχθηκε υπέρ της «αντικατάστασης» του ΔΝΤ από τον ESM στο ελληνικό πρόγραμμα, μέσω της εξαγοράς από τον Μηχανισμό των δανείων που έχει δώσει το Ταμείο στην Ελλάδα.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), δεν πρόκειται να επιφέρει κάποια σημαντική διαφορά στο ελληνικό χρέος. Με αυτήν την ένταξη η Ελλάδα δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος της, ενώ προέβλεψε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ένταξη στο QE και εφαρμογή μέτρων «ανακούφισης» (relief) του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης