Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα υπογράφει σύμβαση με την Total και την Edison για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Reuters: Η Ελλάδα υπογράφει σύμβαση με την Total και την Edison για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των προμηθειών
Στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας Total - ΕΛΠΕ – Edison, αναφέρεται με δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters.
Μία κοινοπραξία με επικεφαλής τη γαλλική Total, προχώρησε σε συμφωνία στην εξερεύνηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου την Ελλάδα, μετά την υπογραφή σύμβασης μίσθωσης την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 με την ελληνική κυβέρνηση σε θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο Πέλαγος.
Η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τα περιορισμένα αποθέματα πετρελαίου της για να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου και να ενισχύσει την οικονομία της.
Αναθέτει τη σύμβαση στην κοινοπραξία Total, στην οποιά συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ιταλική Edison, τον Οκτώβριο του 2016.
"Αναμφισβήτητα πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία", ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για τη συμφωνία.
Η Total θα συμμετέχει με 50%, ενώ η Edison και η ΕΛΠΕ θα κατέχουν 25%.
Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη βουλή της Ελλάδας πριν αρχίσει η εξερεύνηση.
Ο Bernard Clement, ανώτερος εκτελεστικός Σύλλογος για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, δήλωσε ότι θα έχει "ρεαλιστικές προσδοκίες" προτού λάβει τα αποτελέσματα.
Η Total έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική Μεσόγειο μετά από σημαντικές ανακαλύψεις αερίου στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των προμηθειών.
Η Ρωσία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των πετρελαϊκών αναγκών της Ελλάδας.
Η Αθήνα θέλει επίσης να προσελκύσει επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου, καθώς προσπαθεί να βγει από χρόνια οικονομικής κρίσης.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump τον Οκτώβριο 2017, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Αθήνα θέλει τις αμερικανικές επενδύσεις στην ενέργεια και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία.
Η Ελλάδα έχει έναν τερματικό σταθμό ΥΦΑ στην Αθήνα, όπου εισάγει φυσικό αέριο από την Αλγερία.
Αναπτύσσει επίσης μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη, μια πόλη κοντά στα τουρκικά και βουλγαρικά σύνορα, κοντά στα οποία χτίζονται αγωγοί που υποστηρίζονται από την ΕΕ, για να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
"Το όραμά μας για την Ελλάδα (είναι) να εξελιχθεί ένας ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος", δήλωσε ο Geoffrey Pyatt, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και νυν στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης