Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τραπεζική ένωση και ο προϋπολογισμός της ΕΕ στην ατζέντα του Eurogroup

Η τραπεζική ένωση και ο προϋπολογισμός της ΕΕ στην ατζέντα του Eurogroup
Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη μετατροπή του ταμείου διάσωσης της ζώνης του ευρώ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης την επόμενη εβδομάδα (6 – 10/11/17) στο προγραμματισμένο Eurogroup, ιδέες για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού και τρόπους απλούστευσης των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, στο δρόμο για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να βγουν συμπεράσματα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017, καθώς υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης, στις περισσότερες πτυχές της μεταρρύθμισης.
Η διάσκεψη κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου 2015 θα ξεκινήσει έξι μήνες συζητήσεων για βαθύτερη ολοκλήρωση, ενώ μια ακόμη σύνοδος κορυφής τον Ιούνιο του 2018 θα λάβει αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.
Μεταξύ των πιθανών αλλαγών είναι οι ιδέες για μια ειδική κατηγορία χρημάτων για τις χώρες της ευρωζώνης, που θα διαχειρίζεται ένας υπουργός οικονομικών για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και ο οποίος θα αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη μετατροπή του ταμείου διάσωσης της ζώνης του ευρώ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού αφερεγγυότητας που θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για τη διεξαγωγή συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η συμμετοχή των αγορών, είναι απαραίτητη επειδή οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ - το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - έχουν γίνει τόσο περίπλοκοι και επιρρεπείς σε πολιτική ερμηνεία, που δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη Δευτέρα για την απλούστευσή τους, καθώς οι κανόνες έχουν αυξηθεί από το ανώτατο όριο του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ και το όριο του 60% του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος το 1992, σε εκατοντάδες σελίδες νομικού κειμένου και εξηγήσεων.
"Πήγαμε από ένα άρθρο στη Συνθήκη του Μάαστριχτ σε 400 σελίδες, που δεν είναι 400 φορές καλύτερο", ανέφερε ο αξιωματούχος.
Αλλά χωρίς να συμφωνήσουμε σε καμία πτυχή της μεταρρύθμισης, η συζήτηση θα είναι δύσκολη.
Στο κύριο στοιχείο, ο προϋπολογισμός της ζώνης του ευρώ, με απόψεις για το εύρος μεγέθους του, να κυμαίνονται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι να μην υπάρξει καθόλου.
Ορισμένες χώρες επιθυμούν τον προϋπολογισμό να στηρίξει μεταρρυθμίσεις ή επενδύσεις, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή παροχών ανεργίας ή για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών διαταραχών που πλήττουν έναν μικρό αριθμό χωρών της ευρωζώνης.
Ούτε υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης μέσω ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.
Η Γερμανία αντιτάσσεται σθεναρά στο σχέδιο, επειδή φοβάται ότι οι πλουσιότερες γερμανικές τράπεζες θα καταλήξουν να υποστηρίζουν αδύναμες τράπεζες σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπως στην Ιταλία, όπου ένας μεγάλος αριθμός επισφαλών δανείων, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.
Ωστόσο, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας καταθέσεων (EDIS), το οποίο προορίζεται να καλύψει καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ σε περίπτωση αποτυχίας των τραπεζών, είναι απαραίτητο για να γίνει το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης πιο σταθερό.
Μετά από δύο χρόνια συνομιλιών χωρίς αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα πρόταση νωρίτερα τον Οκτώβριο, η οποία εισάγει το σύστημα σταδιακά από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, επιτρέποντας έτσι τον περιορισμό των υφιστάμενων κινδύνων στις τράπεζες σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης