Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio (ΕΚΤ): Κίνδυνος για την οικονομία ο υψηλός δανεισμός – Στα 11 τρισ. ευρώ το χρέος των επιχειρήσεων

Constancio (ΕΚΤ): Κίνδυνος για την οικονομία ο υψηλός δανεισμός – Στα 11 τρισ. ευρώ το χρέος των επιχειρήσεων
Τα υψηλά χρέη επιχειρήσεων και καταναλωτών πλήττουν την ανάπτυξη αλλά και την αγορά εργασίας
Την ανάγκη να υπάρξει μείωση του χρέους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στη Ρώμη.
Το συνέδριο είχε ως βασικό θέμα τους εποπτικούς μηχανισμούς για τον χρηματοοικονομικό τομέα και τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι θεσμοί αντιμετώπισαν τα προβλήματα που καταγράφηκαν σε αυτόν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης.
Ο Constancio τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ύπαρξη υπερβολικού ιδιωτικού χρέους δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία.
Εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκτεταμένο εταιρικό χρέος αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ευρώπη από την αρχή της κρίσης.
Την ίδια στιγμή, βάσει άλλων μελετών, έχει αποδειχθεί ότι και η υψηλή χρέωση των νοικοκυριών οδηγούν σε χαλάρωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και σε αύξηση της ανεργίας.
Το χρέος των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τις δεκαετίες που προηγήθηκαν τις χρηματοοικονομικής κρίσης.
Από τα 5,3 τρισ. Ευρώ που ήταν το 1999 έφθασε στα 9,6 τρισ. ευρώ το 2008 και διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 11 τρισ. ευρώ το 2016.
Το ίδιο ισχύει και για το χρέος των νοικοκυριών, καθώς από 3,2 τρισ. το 1999, έφθασε στα 5,8 τρισ. το 2008 και διαμορφώθηκε στα 6,3 τρισ. το 2016».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης