Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Έτοιμη να αυξήσει από τις 20 δισ. στερλίνες τον λογαριασμό του Brexit η Theresa May

FT: Έτοιμη να αυξήσει από τις 20 δισ. στερλίνες τον λογαριασμό του Brexit η Theresa May
Ενδείξεις ότι οι ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της πρωθυπυργού θα ανεχθούν την καταβολή περισσότερων χρημάτων 
Έτοιμη να αυξήσει την προσφορά της Βρετανίας στην ΕΕ για τον λογαριασμό του Brexit δείχνει να είναι η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, μετά από ενδείξεις ότι οι σκληροί ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της θα ανεχθούν την καταβολή περισσότερων χρημάτων για να σπάσουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», η May έχει αναφέρει ότι η Βρετανία «θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την περίοδο της ένταξής της» και η ομάδα της εργάζεται σε διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να την δουν να αυξήσει σημαντικά τα 20 δισ. ευρώ που έχει ήδη θέσει στο τραπέζι.
Κατά τον έκτο γύρο των συνομιλιών για το Brexit, ο οποίος ολοκληρώνεται αύριο (10/11) στις Βρυξέλλες, δεν πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τον λογαριασμό του «διαζυγίου».
Αλλά οι δύο πλευρές «άγγιξαν» το λεπτό θέμα μιας πιθανής συμφωνίας τον Δεκέμβριο, όπου μια βρετανική οικονομική δέσμευση θα συνδεόταν με μια καταρχήν συμφωνία σε μια μεταβατική περίοδο για το Brexit.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier, ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία να προσφέρει κάποιες «πραγματικές διευκρινίσεις» σχετικά με τον οικονομικό διακανονισμό.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προχωρήσει με το οικονομικό θέμα πριν από το τέλος του μήνα, η Γαλλία και η Γερμανία προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να προσπαθήσουν να περιμένουν μέχρι το επόμενο έτος προτού παράσχουν εγγυήσεις για τη μετάβαση.
Ο Sir Ivan Rogers, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Βρετανία ενδέχεται να χρειαστεί να πληρώσει άλλα 30 δισ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει για το μερίδιό της, ύψους 12-13%, από τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων, ύψους 240 δισ. ευρώ, της ΕΕ.
Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως οι συντάξεις, θα προσθέσουν επιπλέον 10 δισ. ευρώ στον λογαριασμό.
Βρετανοί υπουργοί και αξιωματούχοι δήλωσαν στους «Financial Times» ότι παρόλο που οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14-15 Δεκεμβρίου θα είναι σύνθετες, πιστεύουν ότι το ζήτημα των χρημάτων μπορεί να επιλυθεί.
«Τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα», δήλωσε ένας ανώτερος υπουργός.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι να αποφασίσουμε ποια θα είναι η σχέση μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.
«Τα εσωτερικά πολιτικά εμπόδια σε μια συμφωνία μπορεί να μην είναι τόσο υψηλά όσο φαινόταν κάποτε», δήλωσε άλλο κυβερνητικό στέλεχος.
Το περιθώριο ελιγμών της May για τον λογαριασμό του «διαζυγίου» έχει μέχρι τώρα περιοριστεί από τους εχθρικούς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Torys, μερικοί από τους οποίους υποστήριξαν ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να πληρώσει χρήματα για να εγκαταλείψει την ΕΕ.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, το κλίμα έχει αλλάξει.
Σύμφωνα με τους «FT», ένας ανώτερος ευρωσκεπτικιστής βουλευτής συμφώνησε με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών ότι ένας λογαριασμός εξόδου μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών είναι ένα μικρό τίμημα για να πληρώσει η χώρα για μια καλή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης