Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Η οικονομία της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά - Απαιτείται υπομονή

Kuroda (BoJ): Η οικονομία της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά - Απαιτείται υπομονή
Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ιαπωνίας τόνισε ότι η ενίσχυση της οικονομίας δεν αρκεί από μόνη της ώστε να υπάρξει αύξηση στα επιτόκια
Την ανάγκη διατήρησης της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής υπογράμμισε σήμερα (21/12) ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει από τον στόχο του 2% παρά την ενίσχυση της ιαπωνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Kuroda συνέστησε «υπομονή» σε ότι αφορά την τρέχουσα νομισματική πολιτική της τράπεζας, απορρίπτοντας παράλληλα τις κριτικές ότι η παρατεταμένη χαλάρωση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς δεν έχει προκύψει κάποιο ζήτημα σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Ο σημαντικότερος στόχος μας είναι να επιτύχουμε το 2% του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Kuroda στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «δε θα αυξήσουμε τα επιτόκια μόνο επειδή η οικονομία βελτιώνεται».
«Αναμένουμε ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Bank of Japan, ενώ αναφορικά με τον πληθωρισμό τόνισε ότι «ενώ επιταχύνεται σε κάποιο βαθμό, παραμένει αδύναμος παρά τη διεύρυνση της οικονομίας και τη σύσφιξη της αγοράς εργασίας».
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι, κυρίως από τις υπερπόντιες οικονομίες, οπότε πρέπει να τις παρακολουθούμε προσεκτικά, ωστόσο αναμένουμε η σταθερή οικονομική ανάκαμψη του 2017 να συνεχιστεί και το επόμενο έτος», σχολίασε ο Kuroda.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι ανδικές πιέσεις στους μισθούς αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς, ενώ σχολίασε και την περίπτωση του Bitcoin, χαρακτηρίζοντας «ασυνήθιστα υψηλές» τις τιμές του, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα ασκήσει κάποια επιρροή στον τομέα της νομισματικής πολιτικής.
Αναφορικά με το αν το Bitcoin αποτελεί «φούσκα», ο Kuroda απέφυγε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, τονίζοντας ότι δεν εξαρτάται από τον ίδιο το να κρίνει κάτι τέτοιο.
Όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% με ψήφους 8 υπέρ και 1 κατά, καθώς συνεχίζει να εισάγει μεγάλα ποσά μετρητών στον χρηματοπιστωτικό τομέα με την ελπίδα να επιτύχει το στόχο του πληθωρισμού στο 2%.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της τράπεζας διατήρησαν επίσης το στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Ο Goushi Kataoka ψήφισε για άλλη μία φορά κατά της σχετικής απόφασης, επαναδιατυπώνοντας το επιχείρημά του ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν πράττει αρκετά για να επιτύχει τον στόχο της, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η πιθανότητα επιτάχυνσης του πληθωρισμού στο 2% παραμένει μειωμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης