Τελευταία Νέα
Διεθνή

WP: Η Ελληνική Ακτοφυλακή διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή ασφάλεια

WP: Η Ελληνική Ακτοφυλακή διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή ασφάλεια
Η Ελληνική Ακτοφυλακή από ομάδα έκτακτης ανάγκης διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή ασφάλεια
Η Ελληνική Ακτοφυλακή από ομάδα έκτακτης ανάγκης που βοηθούσε στη διάσωση των προσφύγων, διαδραματίζει τώρα όλο και σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή ασφάλεια” επισημαίνει η Washington Post.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι στις 6 Ιανουαρίου 2018, οι ελληνικές αρχές επιβιβάστηκαν σε πλοίο το οποίο υποτίθεται ότι είχε προορισμό την Αραβική Χερσόνησο, χωρίς ωστόσο να διαθέτει ναυτικούς χάρτες με τον προορισμό αυτό.
Μετά από έρευνα, εντόπισαν 29 κοντέινερ με πάνω από 400 τόνους εκρηκτικών υλικών, πυροκροτητών και υλικών που προκαλούν ανατινάξεις.
Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Γιάννης Σωτηρίου, περιέγραψε την ανακάλυψη ως «πλωτή βόμβα» που κατευθυνόταν προς την διχασμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, Λιβύη.
«Εάν κάτι είχε πάει στραβά, πιθανώς τα εκρηκτικά να είχαν καταστρέψει ολόκληρο το λιμάνι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ακτοφυλακής, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι επιχειρήσεις που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες, αποδεικνύουν τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στο ζήτημα της αστυνόμευσης της Μεσογείου τους τελευταίους μήνες.
"Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ένα τρίγωνο κρίσης και αποσταθεροποίησης", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στην Washington Post το 2015, αναφερόμενος στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.
Η Ελλάδα ήταν επίσης η πρώτη χώρα στην οποία έφτασαν πολλοί Σύριοι από την Τουρκία στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της μαζικής εισροής προσφύγων το 2015.
Επί μήνες, οι ελληνικές αρχές - οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από χρόνια λιτότητας λόγω της τρέχουσας κρίσης του χρέους της χώρας -, αποσυντονίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ξαφνική εισροή προσφύγων.



Αρχικά, λίγοι από τις εκατοντάδες χιλιάδες νεοφερμένους υποβλήθηκαν σε πλήρη έλεγχο ταυτότητας.
Δύο από αυτούς αργότερα διέπραξαν τις καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις το Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης