Τελευταία Νέα
Διεθνή

VW: Νέο σκάνδαλο αυτή τη φορά για δοκιμές καυσαερίων ντίζελ σε ανθρώπους και ζώα

tags :
VW: Νέο σκάνδαλο αυτή τη φορά για δοκιμές καυσαερίων ντίζελ σε ανθρώπους και ζώα
Νέο σκάνδαλο στη VW για δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα
Το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen ζήτησε άμεση έρευνα σχετικά με το ποιος διενήργησε δοκιμές στις οποίες πίθηκοι και άνθρωποι εκτέθηκαν σε καυσαέρια κινητήρων ντίζελ, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τέτοιες δοκιμές είναι αδικαιολόγητες.
"Θα κάνω ό, τι είναι δυνατό για να διασφαλίσω ότι το θέμα αυτό θα διερευνηθεί λεπτομερώς" δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen Hans Dieter Poetsch τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018.
"Όποιος είναι υπεύθυνος γι 'αυτό πρέπει φυσικά να λογοδοτήσει", δήλωσε ο Poetsch απαντώντας σε δημοσίευμα των New York Times την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν χρησιμοποιήσει μια οργάνωση που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των μεταφορών (EUGT) τις δοκιμές.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη το 2014, σχεδιάστηκε για να υπερασπιστεί το ντίζελ, μετά από αποκαλύψεις ότι οι εκπομπές καυσαερίων ήταν καρκινογόνες, ανέφερε η εφημερίδα.
Η EUGT έλαβε όλη τη χρηματοδότηση της από τη VW και τις Daimler και BMW, σύμφωνα με τους New York Times.
Η Volkswagen, η Daimler και η BMW το Σάββατο κατήγγειλαν τη μελέτη.
Τη Δευτέρα η Volkswagen δήλωσε ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού, τα οποία δεν κατονόμασε, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα νομικά της τμήματα, στο τμήμα τεχνικής ανάπτυξης της μάρκας VW και στην Volkswagen της Αμερικής, γνώριζαν για τις δοκιμές.
Όμως η Volkswagen είπε ότι η μελέτη δεν συζητήθηκε ποτέ σε συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου, αφού η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε προηγουμένως ότι ένα εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα, έδειξε ότι τουλάχιστον ορισμένα ανώτερα διευθυντικά στελέχη ενημερώθηκαν για το σχεδιασμό της έρευνας.
Η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ανέφερε την Κυριακή ότι η EUGT έχει επίσης υποστηρίξει επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν ανθρώπους στο διοξείδιο του αζώτου, ένα αέριο που βρίσκεται στα καυσαέρια.
Το ερευνητικό νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Άαχεν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η EUGT είχε χορηγήσει μια μελέτη το 2013 και το 2014, αλλά δήλωσε ότι σχετίζεται με την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και όχι με τις εκπομπές ντίζελ.
Ως μέρος της μελέτης, 25 άνθρωποι εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου για τρεις ώρες για να διερευνήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία σε συγκεντρώσεις κάτω από το όριο για τους χώρους εργασίας, ανέφερε η Uniklinik RWTH Aachen.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δοκιμές σε πιθήκους ή ανθρώπους είναι αδικαιολόγητες.
"Αυτές οι δοκιμές σε πιθήκους ή ακόμα και σε ανθρώπους δεν δικαιολογούνται με ηθικό τρόπο και εγείρουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα για όσους βρίσκονται πίσω από τις δοκιμές", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert σε τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Ο Stephan Weil, ο οποίος εκπροσωπεί το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, από τους βασικούς μετόχους της VW, στο εποπτικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο πιέζει την εταιρεία να παράσχει επειγόντως πληροφορίες σχετικά με το σκοπό των δοκιμών.
"Μετά την εκκαθάριση του θέματος θα υπάρχει και το ερώτημα ποιος ήταν προσωπικά υπεύθυνος", δήλωσε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης