Διεθνή

Τουρκία: Ενισχύει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο – Περισσότερες εξουσίες στις ραδιοτηλεοπτικές αρχές

Τουρκία: Ενισχύει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο – Περισσότερες εξουσίες στις ραδιοτηλεοπτικές αρχές
Η Τουρκία θα επεκτείνει την εξουσία της εποπτικής ραδιοτηλεοπτικής αρχής για να συμπεριλάβει την επίβλεψη του περιεχομένου στο διαδίκτυο
Η Τουρκία θα επεκτείνει την εξουσία της εποπτικής ραδιοτηλεοπτικής αρχής, για να συμπεριλάβει την επίβλεψη του περιεχομένου στο διαδίκτυο, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, το οποίο το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι αποτελεί ψηφιακή λογοκρισία.
Ο κανονισμός θα επιτρέψει στην αρχή RTUK να σταματήσει την προβολή ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού που προβάλλεται online, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ταινίες που προσφέρονται από πάροχους υπηρεσιών όπως το Netflix, αν θεωρηθεί ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια ή τις ηθικές αξίες.
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και η κυβέρνησή του έχουν επικριθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις ομάδες δικαιωμάτων και τις δυτικές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι έχει περιορίσει σημαντικά την ελευθερία λόγου και τις βασικές ελευθερίες, ιδίως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Το κύριο δημοκρατικό λαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) επέκρινε την προτεινόμενη επέκταση των εξουσιών της εποπτικής αρχής.
Ο υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας της Τουρκίας Ahmet Arslan, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το νομοσχέδιο δεν αποσκοπούσε στη λογοκρισία μίας «διαδικασίας που πραγματοποιείται μέσα στις κανονικές ηθικές μας αξίες», αλλά στην «πρόληψη αδικημάτων».
"Οι ελευθερίες δεν είναι απεριόριστες.
Εάν μία εκπομπή μπορεί να βλάψει την εθνική ασφάλεια και τις ηθικές κρίσεις του λαού μας, τότε γίνεται παρεμβατική", δήλωσε ο Arslan στους δημοσιογράφους.
Εάν εγκριθεί ο κανονισμός όπως είναι σήμερα, θα χορηγήσει στην RTUK τη δυνατότητα να εκδίδει ή να απορρίπτει τις άδειες εκπομπής χωρίς να δίνει λόγο, δίνοντάς της πλήρη εξουσία για το ποιος μπορεί να δημοσιεύει περιεχόμενο, δήλωσε ο Kerem Altiparmak, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Altiparmak είπε ότι το σχέδιο νόμου δεν ξεκαθάριζε τον τρόπο με τον οποίο η αρχή θα ρυθμίσει τα διεθνή δίκτυα, όπως το Netflix και τι είδους ποινή θα μπορούσε να επιβάλει.
Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, κάλεσε την Πέμπτη για τη σύσταση επιτροπής για να διασφαλίσει την ελευθερία του διαδικτύου, λέγοντας ότι το θέμα είχε γίνει "ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα" στην Τουρκία.
"Το διαδίκτυο, το οποίο διευκολύνει την διάδοση πληροφοριών και την ενημέρωση του κοινού, τίθεται υπό την εποπτεία από πολιτικούς φορείς που προσπαθούν να αποτρέψουν τους πολίτες από την πληροφόρηση", δήλωσε ο νομοθέτης Filiz Kerestecigolu.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, οι αρχές έχουν φυλακίσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, έχουν απολύσει άλλους 150.000 και έχουν κλείσει περισσότερα από 150 μέσα ενημέρωσης για υποτιθέμενη εμπλοκή με το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Το 2017, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δήλωσε ότι η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia είχε αποκλειστεί, αναφέροντας ένα νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση σε ιστότοπους που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Οι σκηνές που δείχνουν την κατανάλωση οινοπνεύματος και τσιγάρων είναι θολές στις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές και οι σκηνές που αφορούν τη σωματική οικειότητα συχνά αποκόπτονται από τα καλωδιακά δίκτυα και τα προγράμματα υψηλής ποιότητας.
Ωστόσο, ο Arslan δήλωσε ότι δεν υπάρχει λογοκρισία στα τηλεοπτικά προγράμματα στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι κάθε κανάλι θα μπορούσε να μεταδίδει "μέσα στο πλαίσιο της δικαιοσύνης και των ηθικών κρίσεων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης