Τελευταία Νέα
Διεθνή

Anadolu: Σκάνδαλο δωροδοκίας με πολιτικούς στην Ελλάδα αντιμέτωπο με κοινοβουλευτική έρευνα

Anadolu: Σκάνδαλο δωροδοκίας με πολιτικούς στην Ελλάδα αντιμέτωπο με κοινοβουλευτική έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα του FBI που στη συνέχεια πέρασε στους Έλληνες δικαστές, η Novartis δωροδόκησε γιατρούς και δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις της εταιρείας
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, ότι θα ζητήσει προκαταρκτική έρευνα για το υποτιθέμενο σκάνδαλο με πολιτικούς και την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε δημοσίευμά του.
Σύμφωνα με έρευνα του FBI που στη συνέχεια πέρασε στους Έλληνες δικαστές, η εταιρεία δωροδόκησε γιατρούς και δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις της εταιρείας, τόσο προς τους ιδιώτες πελάτες όσο και προς το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με έξοδα των ελληνικών φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Το οικονομικό κόστος του ελληνικού κράτους υπολογίζεται σε περίπου 23 δισ. ευρώ.
Το FBI εξέτασε το σχηματισμό νομικού φακέλου από τις ελληνικές αρχές, που περιελάμβανε τα ονόματα οκτώ πρώην Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και δύο πρώην Έλληνες πρωθυπουργούς.
Η έρευνα περιλαμβάνει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τον πρώην προσωρινό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, τον πρώην υπουργό Υγείας και τον σημερινό αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, οι δικαστές της Ελλάδας απέστειλαν τον φάκελο στο κοινοβούλιο.
Ο Τσίπρας σε ομιλία τη Δευτέρα στους βουλευτές του κόμματός του, απηύθυνε έκκληση για κοινοβουλευτική έρευνα.
Μία τέτοια έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπόπτων, εάν προκύψουν επαρκείς ενδείξεις.
"Μετά τη διαβίβαση της υπόθεσης από τον Εισαγγελέα στο κοινοβούλιο, υπάρχει μόνο μία θεσμική πορεία: η συγκρότηση μιας προκαταρκτικής εξεταστικής επιτροπής για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για τα αδικήματα", ανέφερε ο Τσίπρας.
"Η χώρα μας κατέληξε σε πτώχευση εξαιτίας της ηθικής παρακμής, του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που ποτέ δεν δίστασε να λειτουργήσει εις βάρος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος".
Το φερόμενο σκάνδαλο δημιούργησε μια πολύ έντονη πολιτική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, αφού οι πολιτικοί, οι οποίοι αναφέρονται στον φάκελο, στις περισσότερες περιπτώσεις υπηρετούσαν σε καίριες θέσεις και είναι εξέχοντα πρόσωπα στα κόμματά τους.
Την επόμενη εβδομάδα, το κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση, προκειμένου να επικυρώσει το αίτημα του πρωθυπουργού.
Οι αμερικανικές και ελληνικές αρχές έχουν διερευνήσει τη Novartis μετά από μαρτυρίες καταγγελιών.
Οι καταγγέλλοντες έχουν θεωρηθεί από τότε προστατευόμενοι μάρτυρες και η ταυτότητά τους παραμένει επίσημα άγνωστη.
Οι αμερικανικές αρχές διώκουν τη Novartis στο πλαίσιο του νόμου περί αλλοδαπών πρακτικών και διεφθαρμένων πρακτικών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης