Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η υπόθεση Novartis βάζει «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

tags :
Financial Times: Η υπόθεση Novartis βάζει «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας
FT: Η υπόθεση Novartis βάζει «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας
Το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας προχωρά στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να ερευνηθούν οι πιθανές δωροδοκίες ελλήνων πολιτικών από τη φαρμακευτική εταιρία Novartis αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο νυν διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος και ένας πρώην υπουργός Υγείας, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως Επίτροπος της ΕΕ για τις εσωτερικές υποθέσεις, είναι μεταξύ εκείνων που κατονομάζονται σε έκθεση του εισαγγελέα.
Έξι άλλοι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί υγείας κατηγορούνται επίσης για τη λήψη δωροδοκίας από τη Novartis μεταξύ της περιόδου 2001 και 2015 με αντάλλαγμα την παράνομη αύξηση των τιμών των φαρμάκων της εταιρίας και την παροχή στην ελβετική εταιρεία προνομιακής πρόσβασης στην ελληνική αγορά.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
"Ο μόνος στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε την αλήθεια, έχουμε την ευθύνη να σταματήσουμε την σπατάλη δημόσιου χρήματος ", δήλωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) απέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι η υπόθεση Novartis είναι μια πολιτικά εμπνευσμένη εκστρατεία για να δυσφημίσει τους αντιπάλους της κυβέρνησης.
Ο Νίκος Βούτσης, πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Ολομέλεια θα πραγματοποιήσει επίσημη ψηφοφορία το Φεβρουάριο του 2018 σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Οι πρώην πρωθυπουργοί που κατονομάζονται στην έκθεση είναι ο Αντώνης Σαμαράς, και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας προσωρινής κυβέρνησης το 2012.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κατηγορείται για δωροδοκία για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2012 και 2014.
Ο Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας την περίοδο 2006 - 2009.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι "προσπάθησαν να με εμπλέξει σε μια βρώμικη υπόθεση χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες, με ανώνυμους μάρτυρες και έγγραφα γεμάτα λάθη.
Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου μέχρι το τέλος. "
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως "ως υπουργός Οικονομικών δεν πήρα ποτέ καμία απόφαση σχετικά με τη Novartis - στην πραγματικότητα πέρασα σκληρά μέτρα για τη μείωση των κρατικών δαπανών για τα φάρμακα.
Με εμπλέκουν επειδή η κυβέρνηση θέλει να με αποβάλει από τη θέση μου".
Έλληνες νομικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των καταθέσεων των τριών προστατευόμενων μαρτύρων.
Η Novartis αντιμετώπισε κατηγορίες για διαφθορά τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τις ΗΠΑ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης