Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για μια... πυρηνική Σαουδική Αραβία

Οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για μια... πυρηνική Σαουδική Αραβία
Οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για μια... πυρηνική Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία κινείται γρήγορα προκειμένου να γίνει η επόμενη χώρα στη Μέση Ανατολή με πυρηνική ενέργεια.
Το Βασίλειο βρίσκεται στα πρόθυρα να κλείσει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων παρά τις ανησυχίες για την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δεχθεί τους αυστηρούς περιορισμούς κατά της διάδοσης πυρηνικών όπλων.
Ο πρίγκιπας Mohamed Bin Salman, ο οποίος είναι ο de facto κυβερνήτης της χώρας, έχει φιλόδοξα σχέδια για να διαφοροποιήσει την ενεργειακή πηγή της χώρας και για αυτό στοχεύει στην αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων.
Η πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων είναι πολύ επικερδείς και η Ουάσιγκτον σύμφωνα με αναλυτές επεξεργάζεται σχέδια προκειμένου να
"χαλαρώσει" τον αμερικανικό νόμο, προκειμένου να κερδίσει τις συμβάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Βασίλειο αρνείται να δεσμευτεί στους αυστηρούς κανονισμούς των ΗΠΑ που περιορίζουν την επανεπεξεργασία και τον εμπλουτισμό του ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο με ανταγωνιστές όπως η Ρωσία και η Κίνα να περιμένουν στη σειρά, ο Trump είναι πρόθυμος να επιτύχει μια συμφωνία με τους Σαουδάραβες προκειμένου να αναζωογονήσει την αμερικανική πυρηνική βιομηχανία.
Οι φιναλίστ εταιρίες για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων κατά μήκος της έρημης λωρίδας του Αραβικού Κόλπου θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες, αλλά δεν είναι βέβαιο αν οι ΗΠΑ θα είναι τελικά η νικήτρια χώρα στην πυρηνική κούρσα της Σαουδικής Αραβίας.
Παράλληλα το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι έχει το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, αντιτίθεται σθεναρά στο γεγονός οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Μέση Ανατολή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και με τις συμμαχίες συνεχώς να μετατοπίζονται στην περιοχή, μπορεί να προσπαθήσει να εκτροχιάσει οποιαδήποτε συμφωνία.
παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πολιτική επιδιώκει επίσης να περιορίσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ειδικά στη Μέση Ανατολή, ίσως ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή παρά να "χαλαρώσει" τους περιορισμούς για τη Σαουδική Αραβία.
Παρόλο που οι Σαουδάραβες επιμένουν ότι το πυρηνικό τους πρόγραμμά θα είναι ειρηνικό, έχουν επίσης αρνηθεί να αποκλείσουν το δικαίωμα εμπλουτισμού του ουρανίου που το μετατρέπει σε υλικό για στρατιωτική χρήση.
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το Trump θα είναι σε θέση να πείσει το Κογκρέσο να συμφωνήσει με τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, οποιαδήποτε εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας προϋποθέτει την υπογραφή ενός εγγράφου μη διάδοσης γνωστό ως συμφωνία 123.
Τα ΗΑΕ υπέγραψαν μια τέτοια συμφωνία το 2009, η οποίο λέγεται ότι είναι η πιο περιοριστικό και έχει γίνει πρότυπο.
Ωστόσο, οι Σαουδάραβες έχουν απορρίψει το χρυσό πρότυπο και η διοίκηση του Trump πρέπει τώρα να βγει με ένα νέο σχέδιο που δεν θα εμποδίσει εντελώς το Ριάντ από την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης