Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνοδο κορυφής Trump - Kim Jong Un

FT: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνοδο κορυφής Trump - Kim Jong Un
FT: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνοδο κορυφής Trump-Kim
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump συμφώνησε σε μια ιστορική συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μια σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο εθνών που μόλις πριν από μερικούς μήνες βρίσκονταν στο χείλος πολεμικής σύγκρουσης αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.

Γιατί μια Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ σημαντική υπόθεση

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει συναντήσει ποτέ ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Ως ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ, ο κ. Trump θα μπορέσει να μιλήσει απευθείας με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Kim Jong Un, με στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης και περικόπτοντας την επίπονη διαδικασία μεταφοράς μηνυμάτων μεταξύ απεσταλμένων των δύο χωρών.
Η Βόρεια Κορέα έχει θέσει στο προσκήνιο την προοπτική της εγκατάλειψης του πυρηνικού της προγράμματος - ενός κορυφαίου στόχου εξωτερικής πολιτικής του κ. Trump.

Πιθανές παγίδες

Η Βόρεια Κορέα έχει μια μακρά ιστορία κατά την οποία βάζει στο τραπέζι το σταμάτημα του πυρηνικού της προγράμματος, μόνο για να υπαναχωρήσει λίγο αργότερα.
Στο πλαίσιο των πρόσφατων προτάσεών του προς τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον, το καθεστώς του Kim Jong Un, συμφώνησε να σταματήσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες και τεχνικοί της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να εργάζονται στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, μια διάσκεψη κορυφής τον Μάιο, αφήνει λίγο χρόνο για να προετοιμαστεί και η Ουάσινγκτον στερείται ήδη πλήθος κορυφαίων διπλωματών και ειδικών που έχουν γνώση των θεμάτων της Βόρειας Κορέας.

Πώς φτάσαμε εδώ

Ενώ τα νέα της Συνόδου Κορυφής εξέπληξαν πολλούς πολιτικούς αναλυτές, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν εδώ και μήνες σε εξέλιξη.
Από το 2017, η Ουάσιγκτον ασκεί άνευ προηγουμένου πίεση στο καθεστώς του Kim Jong Un μέσω κυρώσεων και διπλωματικής απομόνωσης.
Αυτά τα μέτρα τιμωρίας είναι πιθανό αναφέρουν οι Financial Times να έφεραν τον Kim στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στη διπλωματία, πρωτοστάτησε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in, ο οποίος χρησιμοποίησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του περασμένου μήνα για να προσφέρει κλαδί ελιάς στην Πιονγκγιάνγκ.
Η προσφορά της Συνόδου Κορυφής μεταδόθηκε στον πρόεδρο Trump μέσω ενός απεσταλμένου της Νότιας Κορέας, ο οποίος επισκέφθηκε τον Kim Jong Un την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιος κερδίζει

Στο προσκήνιο είναι μια κατάσταση στην οποία είναι όλοι κερδισμένοι.
Ο πρόεδρος Trump αποδεικνύει ότι οι κινήσεις του στην εξωτερική πολιτική αποδίδουν καρπούς.
Από την πλευρά του ο Kim Jong Un αυξάνει το κύρος του στο εσωτερικό της χώρας και επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο με τη συνάντησή του με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ για πρώτη φορά.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας κ. Moon αποκομίζει τα οφέλη από την επιτυχημένη διπλωματία και τα οφέλη από τη μειωμένη ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης.
Εντούτοις, προβλήματα μπορεί να προκύψουν αργότερα, αν οι συνομιλίες αρχίσουν να χάνουν την δυναμική τους.

Πιθανότητα επιτυχίας

Για τον Kim, η Σύνοδος Κορυφής θα θεωρηθεί ως επιτυχία, διότι θα δώσει κύρος και νομιμοποίηση στο καθεστώς της Βορείου Κορέας.
Για τον D. Trump, η εξίσωση είναι πιο πολύπλοκη.
Πολιτικοί αναλυτές είναι σκεπτικοί για την πιθανότητα η Πιονγιάνγκ να παραιτηθεί πραγματικά από το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο θεωρεί αποτρεπτικό για την επιθετικότητα των ΗΠΑ.
Το καθεστώς μπορεί να υποσχεθεί ότι θα το πράξει, αλλά η ιστορία δείχνει ότι έχει ένα κακό ιστορικό υποστήριξης τέτοιων υποσχέσεων.
0Το 1994 υπέγραψε συμφωνία για να παγώσει το πρόγραμμα όπλων για το πλουτώνιο σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.
Η συμφωνία κατέρρευσε το 2002, λόγω των αποκαλύψεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι το καθεστώς ακολουθούσε κρυφά ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
Το 2005, η Πιονγκγιάνγκ δεσμεύτηκε να αποπυρηνικοποιηθεί μετά από πολυμερείς συνομιλίες.
Προχώρησε στην δοκιμή της πρώτης της πυρηνική συσκευής την επόμενη χρονιά, το 2006.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης